Mainos

Vuokrataloja korjataan kalliilla

Vuokrakerrostaloja korjataan aivan liian kalliisti ja korjausta lykätään tarpeettoman kauas.

Kun työhön viimein tartutaan, laitetaan talot kerralla huippukuntoon, vaikka asukkaat tyytyisivät paljon vaatimattomampaan asumistasoon. Näin selvittää tutkija Arto Saari. Mittavat korjaukset eivät tee asukkaita sen tyytyväisemmiksi kuin varovaisemmin toteutetutkaan, tutkimus kertoo. Monen kiinteistön velkataakkaa ylikorjaukset sen sijaan kasvattavat kohtuuttomasti. Samalla ne pienentävät yhtiön muiden kiinteistöjen tulevia korjausmahdollisuuksia.

Saari tutki 21 korjaushankkeen toteutumista suunnitteluvaiheesta lähtien. Ennen korjausta tehtiin talon kuntoarvio ja sen perusteella hankeselvitys. Siinä esitettiin tehtävät korjaukset kiireisimmästä ja välttämättömimmästä asumistasoa huomattavasti parantaviin. Toteutuneiden korjausten vaikutukset asukkaiden tyytyväisyyteen, rakennusten kuntoon ja kiinteistöjen talouteen arvioitiin muutaman vuoden kuluttua korjauksesta.

Tarkastelu osoitti, että päättäjät valitsivat usein kalleimmat esitetyt korjausvaihtoehdot. Asukkaille taas oli lähes sama tyydyttiinkö talossa kevyeen pintaremonttiin vai pistettiinkö asunnot uusiksi.

-Suomen korjausrahoitusjärjestelmä suosii täydellisen peruskorjauksen tekemistä silloinkin, kun se ei ole järkevää, Saari arvioi. Rahoitusjärjestelmää olisi kehitettävä niin, että kiinteistöjen omistajat voisivat teettää eri asteisia korjauksia, joissa rakennuksen kunto määrää remontin laajuuden.

Vuokra-asukkaille lisää vaihtoehtoja

Korjausrakentamisesta tekniikan tohtoriksi väittelvä Arto Saari on sitä mieltä, että vuokratalojen omistajien pitäisi tarjota asukkaille rohkeammin erilaisia vaihtoehtoja. Moni nuori tyytyisi alhaisempaan varustetasoon, eikä välittäisi maksaa viimeisen päälle laitetusta asunnosta. Asukkaiden toiveita ja tarpeita pitäisi kuulla jo korjauksen suunnitteluvaiheessa. Nyt heidän mielipidettään kysytään monesti vasta sitten, kun päätös on jo tehty.

Vanhojen 50- tai 60-luvulla rakennettujen kerrostalojen minimikunnostus maksaa noin 50 prosenttia uudiskustannuksista. Sitä nuoremmissa ja hyväkuntoisemmissa taloissa minimikorjaukset jäävät 40 prosenttiin uudiskustannuksista. Yhdessä tutkituista vuokrakerrostaloista asukkaat saivat itse päättää korjauksen laajuudesta. He valitsivat melko kevyen remontin pitääkseen asuntojen vuokrat kurissa.

Talojen korjauskustannukset eivät tosin välttämättä siirry vuokralaisten maksettaviksi. Monet vuokrataloyhtiöt on fuusioitu isoon yhtiöön, joka tasaa pääomakulut useiden yksikköjen kesken. Saari pelkää, että fuusioidut yhtiöt korjauttavat ensimmäiset vuokratalonsa liian kalliisti. Se kostautuu korjausjärjestyksen häntäpäähän jääville taloille. Niiden korjaamisen ei ehkä enää olekaan rahaa.

Talo vaatii jatkuvaa huolenpitoa

Tutkimuskohteissa näkyi selvästi, että talojen korjausta oli lykätty pitkään ja kunnossapitoa laiminlyöty. Saaren tutkimusaineistossa oli vain yksi asunto-osakeyhtiö, joten sen perusteella ei voi tehdä vertailuja vuokratalojen ja asunto-osakeyhtiöiden kesken.

Saari ei tutkijana suostu sanomaan, että omistusasunnossa asuvat olisivat kiinnostuneempia asunnoistaan kuin vuokralla asuvat.

-Kyllähän asuntoon tietysti sitoutuu toisella tapaa kun on kauhean summan maksanut. Toisaalta kun katsoo yhtiökokouksia, niin siellä ei kovin moni käy.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.