Mainos

Vuokratakuita kavaltaneelle välittäjälle ehdollista vankeutta

Helsingin hovioikeus on tuominnut vuokratakuita ja välityspalkkioita kavaltaneen vuokra-asuntojen välittäjän seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Useiden yritysnimien turvin toiminut mies on tuttu myös Etelä-Suomen lääninhallitukselle, joka on saanut vuosien mittaan lukuisia valituksia miehen harjoittamasta asunnonvälitystoiminnasta ja jakanut niistä ennätysmäärän varoituksia.

Hovioikeus antoi tuomionsa yhteensä kuudesta kavalluksesta ja yhdestä petoksesta. Oikeus lievensi näin hieman Helsingin käräjäoikeuden päätöstä, jossa mies oli tuomittu kahdeksan kuukauden ehdolliseen rangaistukseen kuudesta kavalluksesta ja kahdesta petoksesta.

Helsingin käräjäoikeudessa on ollut miestä vastaan vireillä useita muitakin syytteitä mm. kavalluksista ja petoksista, mutta tähän mennessä käsitellyt syytteet on joko hylätty tai ne ovat rauenneet asianosaisten sovittua jutun. Tuomioon johtaneissa tapauksissa vuokra-asuntoja vuokrattiin Huoneistokilta Oy:n nimissä vuosina 1997-1999.

Tapauksille on yhteistä, että joko asunnon etsijä tai asunnon tarjoaja jäivät ilman rahojaan. Yhdessä tapauksessa välittäjä ei esimerkiksi palauttanut asunnonetsijälle vuokratakuita ja välityspalkkiota, vaikka vuokra-asunto jäi löytymättä. Toisella kertaa välittäjä ei tilittänyt asunnon omistajalle uuden vuokralaisen maksamaa ensimmäisen kuukauden vuokraa. Osassa tapauksia välittäjä perusteli maksamattomuuttaan sillä, että hänen toimistoonsa oli murtauduttu ja kassalipas rahoineen oli varastettu. Hovioikeus ei pitänyt syytä todellisena. Jo käräjäoikeus katsoi, että asiakkaiden kuului saada rahansa riippumatta siitä, oliko varkaus tapahtunut vai ei.

Lääninhallitukseen yhä yhteydenottoja

Mies on sittemmin vaihtanut sukunimeään. Etelä-Suomen lääninhallituksen rekisterissä ei enää ole hänen harjoittamaansa asunnonvälitystoimintaa. Ylitarkastaja Jouko Rikkilän mukaan hänen yrityksilleen ehdittiin aikanaan antaa yhteensä noin 15 varoitusta, mikä on alan ennätys. Lisäksi yhdelle yrityksellä ehdittiin määrätä toimintakielto.

Rikkilän mukaan lääninhallitukseen tuli kuitenkin vielä viime syksyn mittaan yhteydenottoja miehen harjoittamasta asuntojen vuokrauksesta, jota tehtiin jälleen uuden yrityksen nimissä. Toiminnan ei kuitenkaan katsottu kuuluvan lääninhallituksen valvonnan piiriin, koska kyse ei ole suoranaisesta asunnon välityksestä. Rikkilän tietojen mukaan yritys vuokraa eteenpäin tiloja, joissa se itse on päävuokralaisena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.