Mainos

"Vuokran korotuksista katastrofeja"

Vuokralaisten keskusliitto pitää Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n ennusteita vuokrien reippaasta noususta huolestuttavina. Toiminnanjohtaja Anne Viita uskoo, että työttömyyden kasvaessa taloudellinen tilanne muuttuu monissa perheissä sietämättömäksi.

- Niissä perheissä, joissa on yksi vanhempi tai molemmat työttöminä, niin rupeaa todella tiukalle vetämään. Yksilötasolla näen edessä melkoisia katastrofeja, Viita arvioi.

PTT on ennustanut, että vuokrat nousevat nykytasosta useita prosentteja.Vapaarahoitteisten asuntojen vuokriin on PTT:n mukaan tulossa jopa kymmenen prosentin korotus vuoteen 2011 mennessä. Tuetuissakin vuokra-asunnoissa nousu on yli viisi prosenttia.

Anne Viita pitää PTT:n ennusteita osittain perusteltuina.

- Ymmärrän ne siinä mielessä, että osa vuokranantajista on tämän vuoden aikana vahvasti viestittänyt, että he eivät ole tehneet tähän mennessä riittäviä korotuksia. Siellä on korotuspaineita. On jäänyt korotusvelkaa, mikä olisi pitänyt jo aiemmin tehdä, ja jossain vaiheessahan tällainen budjetti pitää kuroa umpeen, Viita toteaa.

Toisaalta Viita uskoo, että on myös monia tekijöitä, jotka painavat omalta osaltaan vuokratasoa.

- Jos ensi vuonna on sekä korot matalalla että korjaustoiminnan kulut ja polttoaineen hinta matalalla, niin sen pitäisi huomattavasti hillitä tätä nousupainetta, Viita arvioi.

Viita pitää vuokranantajan ja vuokralaisen etua usein yhtenevänä. Hän opastaakin vuokranantajaa maltillisuuteen mahdollisissa korotuksissa.

- Yksityisellä sektorilla vuokranantajan kannattaa olla maltillinen, koska pitkäaikainen vuokralainen, joka on ollut säännöllinen maksaja, on aina vuokranantajan paras etu, Viita toteaa.

Aravasektorilla tai valtion lainoittamalla sektorilla vuokrasuhteen osapuolilla on kohtuullisen vähän todellista valtaa vaikuttaa asumiskustannusten kehitykseen, koska hinnat määräytyy muualla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.