Mainos

Vuokralaisten asemaa pyritään parantamaan

Ministeri Sinikka Mönkäreen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee erilaisia keinoja vuokralaisten aseman parantamiseksi vuokrankorotustilanteessa. Vuokrasääntelyä ei kuitenkaan ole tarkoitus palauttaa.

Viime aikoina vuokrien korottamisessa on Mönkäreen mukaan esiintynyt ylilyöntejä. Lähinnä eräät isot vuokranantajat eli vakuutusyhtiöt ovat tehneet suuria kertakorotuksia, joihin asukkaiden on ollut vaikea sopeutua. Hänen mielestään vuokralaisia on kohdeltu kuin he olisivat hallintoalamaisia vaikka kyse on asiakassuhteesta.
-Lähinnä eräät isot vuokranantajat eli vakuutusyhtiöt ovat tehneet suuria kertakorotuksia, joihin asukkaiden on ollut vaikea sopeutua. Vaikka uudet vuokrat ovatkin vastanneet yleistä vuokratasoa, olisi korotuksista voitu keskustella etukäteen, Mönkäre totesi.

Korkotukilainoituksesta luovutaan

Valtio aikoo Mönkäreen mukaan luopua korkotukilainoituksesta, koska "se on niin epäsosiaalista". Korkotukiasuntojen vuokrat voidaan nyt hinnoitella markkinoiden mukaan. Näin asuntojen omistaja voi kerätä tuottoa enemmän kuin aravatalon omistaja. -Asukkaille tuki tulee vain sellaisessa markkinatilanteessa, jossa vuokrat ovat jääneet aravatasolle, Mönkäre sanoi asunto- ja yhdyskuntapäivässä Helsingissä.
Jo kaksi vuotta sitten Mönkäre esitti lyhytaikaisista korkotukilainoista luopumista. Toistaiseksi järjestely on voimassa, joskin korkotukilainojen määrää on supistettu. Nyt asiasta on Mönkäreen mukaan tehtävä päätös.

Kun lyhytaikaisista korkotukilainoista on luovuttu, sen jälkeen pitää ministerin mukaan harkita käytäntöä, jossa korkotukiasunnoista saisi periä vain omakustannusvuokria kuten aravavuokra-asunnoissa. Näin korkotukiasunnon omistaja ei pääsisi "ylimääräisesti hyötymään". Asuntoseminaarissa Mönkäre toi esiin myös tarpeen erottaa valtion tukemat vuokra-asunnot omaksi juridiseksi yksiköksi yleishyödyllisten rakennuttajien konserneissa kuten YH-Rakennuttajissa, VVO:ssa ja Satossa. Näin ainakin silloin, jos rakennuttajakonserneja aiotaan viedä pörssiin.

Hallituksen vapauttama miljardin markan asuntolainasumma osoitetaan kokonaan aravalainoitukseen. Valtioneuvosto vahvisti hankkeen tänään. Vapautettu miljardi käytetään syksyllä ja ensi talvikaudella aloitettaviin rakennuskohteisiin. Sillä arvioidaan voitavan rakentaa runsaat 2000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. Vielä käyttämättä oleva 500 miljoonan markan määräraha käytettäneen korkotukiin.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.