Vuokralainen, katsoitko lattiakaivoon?

Vuokralaiset ja vuokranantajat tulevat pääsääntöisesti hyvin juttuun keskenään. Mutta kun riita tulee, se voi olla kitkeräkin.

– Yleensä riita syntyy siitä, mitä on normaali kuluminen, kertoo Vuokralaiset VLK ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Riidat kannattaa ehdottomasti sopia, sillä oikeudessa kulut nousevat helposti korkeammiksi kuin summa, josta alunperin riideltiin.

– Laihakin sopu on parempi kuin lihava riita. Minä suosittelen aina, että neuvotelkaa nyt loppuun asti. Kummankaan osapuolen ei pidä olla vaatimuksissaan kohtuuton, kertoo toimitusjohtaja Arif Hamidulla Takio LKV:stä. Hänellä on pitkä kokemus vuokra-asuntojen välittämisestä.

Saako vakuuksia vaatia

Vuokralaiselta saa vaatia vakuuksia. Lain mukaan maksimisumma on kolmen kuukauden vuokra. Tavallisimmin vakuus on yhden tai kahden kuukauden vuokran suuruinen. Vakuuden asettamistavasta ei ole määräyksiä laissa.

– On kaksi yleistä tapaa. Ensinnäkin rahan voi tallettaa suoraan vuokranantajan tilille, mutta silloinkin rahan omistaja on vuokralainen. Toiseksi rahan voi tallettaa erilliselle tilille, jota kumpikaan osapuoli ei pääse yksinään käyttämään. Suosittelemme jälkimmäistä, kertoo Anne Viita.

Vuokralaisen asettama vakuus turvaa kaikkia vuokralaisen laiminlyömiä sopimusvelvoitteita, kyse ei siis ole pelkästä vuokran maksamattajättämisestä.

– Se on vakuus oikeastaan kaikista vuokralaisen sopimusvelvoitteista eli huoneiston huolellisesta hoidosta, avaimista ja myös tietenkin vuokranmaksusta, sanoo toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajat ry:stä.

Huoneenvuokralain mukaan asumisesta aiheutuva normaali kuluminen ei saa johtaa vakuuden pidättämiseen vuokrasuhteen päättyessä. Laki ei määrittele sitä, mitä on normaali kuluminen.

-Viime kädessä sen määrittelee käräjäoikeus, sanovat niin vuokralaisten kuin vuokranantajienkin edustajat.

Yksi tapa miettiä normaalin kulumisen ja huolimattoman asumisen eroa on ajatella saranaa: se kuluu joka tapauksessa avasipa oven sitten huoneiston omistaja tai sen vuokralainen. Sarana kuluu samalla tavalla kaikilla, mutta jos vuokralainen tulee viiltäneeksi parkettiin loven sohvaa siirtäessään, niin se viilto ei enää olekaan normaalia kulumista. Viillon syntymisen kun olisi voinut välttää huolellisimmin toimien.

Takaus tai vakuus

Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita muistuttaa, että vakuus ei suinkaan ole ainoa keino taata vuokranantajan saatavia, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.

– Sekä vuokrasaatavat että vahinkojen korvaamisen voi ottaa vastattavakseen kolmas osapuoli. Silloin kyseessä on takaus, sanoo Viita.

Takaus vuokrasuhteessa on täsmälleen sama asia kuin esimerkiksi pankkilainan takaus. Siinä kolmas osapuoli, usein esimerkiksi nuoren ihmisen vanhempi, sitoutuu maksamaan vuokranantajan saatavat, jos vuokralainen ei siihen itse pysty.

– Tämä on vuokralaiselle turvallinen ja helppo vaihtoehto, kertoo Viita.

Riita vältettävissä

Paras tapa välttyä "normaalia kulumista"-riidoilta, on dokumentoida huoneiston kunto mahdollisimman tarkasti.

– Huone kerrallaan käydään läpi ja kaikki vähänkin poikkeava kuvataan ja kirjataan, neuvoo Arif Hamidulla.

Tämä suojaa molempia osapuolia ja auttaa, kun vuokrasuhde loppuu.

Sisäänmuuttotarkastuksia varten on olemassa kaavakkeita, joita on hyvä käyttää. Toisaalta yhtä hyvin toimii myös vapaamuotoinen raportti, ja mitä tarkempi sen parempi. Kuka tahansa ymmärtää, että kolo lattiassa tai seinästä osittain karissut maali kannattaa kirjata raporttiin, mutta vaikeammin huomattaviakin asioita on.

– Lattiakaivo kannattaa tarkastaa samoin silikoonisaumat sekä kylpyhuoneessa, saunassa että keittiössä, neuvoo Arif Hamidulla. Näillä on merkitystä vesivahinkoja torjuttaessa.

Komeroiden hyllyt, niiden kiinnitys, kunto ja määrä kannattaa kirjata raporttiin, sama koskee myös jääkaappia, pakastinta ja uunia pelteineen.

– Jos vuokranantaja väittää hyllyjä puuttuvan, niin silloin on hyvä pystyä kertomaan, montako hyllyä komerossa oli vuokrasuhteen alkaessa.

Tärkeää on huolellisuus. Tavaton ei ole loppusiivouksen jälkeinen vaurio, joka onkin vuokralaisen syytä.

– Useinkin on käynyt niin, että vuokralainen siivoaa huoneiston huolella, katkaisee sähköt pääkatkaisijasta ja lähtee. Kun vuokranantaja tulee sitten katsomaan asuntoa päivän tai parin kuluttua, niin keittiössä onkin vesivahinko, joka on aiheutunut siitä, että sulattamaton pakastin on sulanut omia aikojaan sähköjen katkaisemisen myötä, kertoo Afir Hamidulla tapahtuneista vahingoista.

Pakastin siis kannattaa sulattaa, vaikkei sitä käyttäisikään.

Lue myös:

    Uusimmat