Mainos

Vuokraisiko Suomikin vankipaikkoja ulkomailta? Näin vastaa oikeusministeri

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei pidä Suomen vankipaikkojen vuokraamista ulkomaille ajankohtaisena. Norja allekirjoitti eilen sopimuksen vankilapaikkojen vuokraamisesta Hollannista.

Norjan oikeusministerin allekirjoittaman sopimuksen myötä tilanpuutteesta vankiloissaan kärsivä Norja saa käyttöönsä 242 paikkaa Pohjois-Hollannissa sijaitsevasta vankilasta. Vankilan johtajan on määrä olla norjalainen, mutta muu henkilökunta on hollantilaisia. 

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo, että Suomessa ei ole harkittu vankilapaikkojen vuokraamista ulkomaille – ei siis edes Norjalle.

– Norjassa on valtava pula vankilapaikoista. Me puhuimme tästä jo kesällä, kun tapasin norjalaisen ministerikollegani. Ymmärrän, että heidän on löydettävä jokin ratkaisu asiaan. Suomessa emme ole kuitenkaan ajatelleet mennä tällaiseen järjestelmään. Meillä ei ole tällä hetkellä vankiloissa vapaita paikkojakaan, joita voisi vuokrata, Henriksson toteaa.

Vankilapaikkojen vuokraus tyssäisi kielipulmaan

Henriksson pitää vankilapaikkojen vuokraamista periaatteessa mielenkiintoisena ajatuksena. Käytännössä hanke tyssäisi viimeistään kielivaikeuksiin.

– Kun lähemmin asiaa tarkastelee, toki ymmärtää, että se ei ole niin helppoa. Vankien pitää esimerkiksi saada kohtelua omalla tai muulla heidän ymmärtämällään kielellä ja luulen, että jo siksi Suomen olisi aika vaikea tarjota vankilapalveluita muille maille.

– Jos rikosseuraamuslaitos näkisi, että tässä asiassa voitaisiin edetä, toki poliitikkojen tulisi sitä kuunnella, mutta tähän mennessä ei ole tullut sellaisia signaaleja, Henriksson lisää.

Suomessa on ”sopivasti” vankeja vankiloihin

Vankien määrä on vähentynyt Suomessa viime vuosina. Tällä hetkellä Suomen vankiloissa on noin 3 100 ihmistä.

– Vankilakapasiteetti on meille juuri nyt sopiva. Emmekä me ajattele niin, että jos tulisi tarve saada enemmän vankilapaikkoja, niitä ostettaisiin ulkomailta. Se ei ole meidän tapamme hoitaa vankeinhoitoamme.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.