Mainos

Vuokrahintatiedoista kerätään kattavaa tilastoa

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto on alkanut kerätä tietoja maan vuokratasosta. Tiedot hankitaan liiton oman jäsenkunnan piiristä, mutta tilastosta on silti tulossa kattavampi kuin koskaan aikaisemmin.

-Kauttamme välitetään sentään suurin osa suomalaisista vuokra-asunnoista. On oikeastaan hassua, että vastaavaa tilastointia ei ole tehty aikaisemmin, sanoo Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton hallituksen puheenjohtaja Mauri Sirén.

Vuokrahintatilastosta on tarkoitus luoda asunnon kauppahintatilaston tapainen laaja tietokanta, johon myös kuluttajat pääsevät käsiksi. -Tiedot kulkevat TT-Tiedon kautta Internet-sivuille, joille pääsee kuka tahansa. Sivuilta ei löytyisi niinkään hyödytöntä yksityiskohtaista tietoa, vaan lähinnä grafiikkaa siitä, mihin suuntaan ollaan menossa, Sirén tiivistää.

Tähän mennessä tietoja vuokrahinnoista on kerännyt lähinnä Tilastokeskus, mutta tiedot ovat perustuneet pieniin kappalemääriin, olleet hyvin paikallisia tai yli vuoden vanhoja. Kiinteistönvälittäjäliiton tietokantaa tullaan päivittämään kuukausittain.
-Uuden tilastoinnin tavoitteena on saada aitoa ja luotettavaa tietoa vuokramarkkinoiden kehityksestä. Tilastot ovat tärkeä työväline myös ympäristöministeriölle ja sitä kautta hallitukselle, Sirén huomauttaa. Ympäristöministeriö onkin ollut tärkeä keskustelukumppani vuokratilastointia suunniteltaessa. Ministeriölle on oleellista saada oikeaa ja nopeaa tietoa vuokramarkkinoista.

-Tähän mennessä on tiedotusvälineissä uutisoitu näyttävästi pieniin otoksiin perustuvia vuokrahintatietoja, ja tällä on tahattomasti aiheutettu turhia reaktioita vuokranantajien keskuudessa. Väärät tiedot ovat välillä levinneet valtioneuvostoon asti, Sirén lisää. Tilastot on tarkoitus saada käyttökuntoon tämän vuoden lopussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.