Vuokra-asuntojen välittäjät halutaan rekisteriin

Vuokra-asunnonvälittäjille esitetään omaa pätevyystutkintoa. Kiinteistöjen ja vuokra-asuntojen välitystä koskevaa lainsäädäntöä selvittänyt työryhmä ehdottaa, että välitystoimintaa saisivat harjoittaa vain lääninhallituksen pitämään rekisteriin merkityt liikkeet. Rekisteröinnin edellytyksenä olisi muun muassa välitysliikkeen vastaavan hoitajan ammattipätevyys.

Uudistuksella pyritään parantamaan erityisesti vuokra-asuntojen välityksen luotettavuutta kuluttajan kannalta. Nykyisin ei ole kattavia säännöksiä siitä, mitkä ovat eri osapuolten oikeudet ja velvollisuudet vuokra-asuntojen välitystoiminnassa.

Uusi välittäjäkoe

Ehdotuksen mukaan lääninhallituksen pitämään rekisteriin olisi merkittävä kaikki kiinteistön- tai vuokrahuoneiston välitysliikkeet, jotka täyttävät rekisteröinnin edellytykset. Keskeinen edellytys olisi, että välitysliikkeen vastaavalla hoitajalla on erityisessä välittäjäkokeessa osoitettu ammattipätevyys. Välitysliikkeellä olisi myös oltava riittävä vastuuvakuutus toiminnasta mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaamista varten.

Kiinteistönvälitysliikkeiltä vaaditaan nykyisinkin, että liikkeen vastaavalla hoitajalla on kokeessa osoitettu ammattipätevyys. Vuokrahuoneiston välitysliikkeiden osalta vaatimus olisi uusi. Kiinteistönvälittäjän nimikettä tai lyhennettä LKV saisi käyttää vain kiinteistönvälittäjäkokeen suorittanut henkilö. Vuokrahuoneiston välittäjän tai asunnonvälittäjän nimikettä tai lyhennettä LVV saisi käyttää vain kiinteistönvälittäjäkokeen tai vuokrahuoneiston välittäjäkokeen suorittanut henkilö. Välittäjäkokeiden järjestämisestä huolehtisi Keskuskauppakamarin välittäjälautakunta.

Hyvä välitystapa

Välitysliikkeen vastaavan hoitajan tulisi huolehtia siitä, että toiminnassa noudatetaan lakia ja hyvää välitystapaa. Hyvällä välitystavalla tarkoitetaan mm. toiminnan luotettavuutta ja avoimuutta. Hyvän välitystavan vastaista on esimerkiksi asiakkaiden hankkiminen arveluttavin keinoin taikka se, että välitysliike aktiivisesti tarjoutuu ostamaan välityskohteita itselleen.

Vastaava hoitaja voisi joutua henkilökohtaisesti korvausvastuuseen, jos hän on laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja