Mainos

Vuokra-asuntojen rakentamisessa huippuvuosi

Vuokra-asuntoja on rakennettu Suomessa tänä vuonna ennätyksellisen paljon. Jo nyt tuotanto on kaksinkertaistunut viime vuodesta reiluun 8000 asuntoon. Vuoden loppuun mennessä aloituksia voi kertyä yli 10 000.

Vuokra-asuntotuotantoa on vauhditettu valtion korkotuella. Nyt vuokra- ja asumisoikeusasuntoja on rakennettu myös tonteille, joille alun perin piti rakentaa omistusasuntoja.

- Rakennusyhtiölla oli valmisteilla paljon hankkeita grynderituotantoa varten ja nyt kun kaupankäynti viime syksynä loppui, oli paljon valmiita tai lähes valmiita hankkeita, jotka on saatu nopeasti liikkeelle neuvottelu-urakoina ARA-tuotantoon, sanoo Valtion asuntorahasto ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti.

Kovan rahan asuntojen kysynnän hyytyminen on painanut rakennuskustannuksia ja rakentaminen on nyt selvästi halvempaa kuin vuosi sitten. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla alennuskustannukset ovat laskeneet noin kuusi prosenttia viime vuodesta.

- Vielä vuosi sitten oli kaikesta pula. Kaikkea jouduttiin odottamaan. Silloin pystyi toimittajat ja aliurakoitsijoijat laittamaan hintaan aika paljon lisää, mikä ei ollut varmaan ihan realistista, sanoo Rakennusliikekke Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela.

Valtion asuntorahastossa uskotaan, että myös ensi vuosi on otollista ja edullista aikaa vuokra-asuntojen rakentamiseen. Mutta kroonista asuntopulaa sillä ei ratkaista. Kovan rahan kohteissa rukkasia on lyöty naulaan sitä mukaan kun rakenteilla olevat talot ovat valmistuneet ja tänä vuonna tuotanto jää puoleen huippuvuosista, vaikka kysyntä on hiljalleen elpynyt.

- Tässä tulee nyt sellainen kuoppa näiden kahden vuoden aikana selvästi aloituksien suuntaan ja me reagoitiin tähän markkinaan sillä tavalla tai kysyntään, kun se lähti elpymään, että me aloitetaan kovan rahan asuntotuotantoa, sanoo YIT:n toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.