Vuokko Nurmesniemen kunnian vuosi

(MTV3/Kati Savander)

Taiteen akateemikko Vuokko Nurmesniemi

Tasavallan presidentti myönsi viime perjantaina Vuokko Nurmesniemelle taiteen akateemikon arvonimen. Designmuseon retrospektiivinen näyttely kokosi ensimmäistä kertaa Nurmesniemen yli viisikymmentä vuotta kestäneen uran yhteen. Tänä vuonna Nurmesniemi nimitettiin myös Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtoriksi.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen akateemikko Vuokko Nurmesniemen mielestä tunnustus on "ihan ihmeellinen" asia.

-Koko tämä vuosi on ollut kyllä ihmeellinen. Ensi tuli Taideteollisen Korkeakoulun tohtorinarvo, sitten tuli oma näyttely ja nyt tämä taiteen akateemikon arvo. Tämä arvo pitää Nurmesniemen mielestä sisällään paljon vastuuta.

-Kuulun ns Kultaisen kauden ryhmään, jotka saivat erinomaisen koulutuksen silloisessa Ateneumissa, nykyisessä Taideteollisessa korkeakoulussa. Opettajamme olivat fantastisia. He opettivat meitä kokonaisvaltaiseen ajatteluun, joka on aika harvinaista, sanoo Nurmesniemi.

Taideteollinen Korkeakoulu jatkaa Nurmesniemen mielestä perinnettä erittäin korkeatasoisella opetuksella.

Vuokko Nurmesniemi oli alunperin keraamikko

Vuokko Nurmesniemi oli alunperin keraamikko, mutta siirtyi sittemmin tekstiilien pariin. Päätös siirtymisestä ei ollut hänen mukaansa helppo. Keraamiikan puolelta Nurmesniemi sai omien sanojensa mukaisesti muodon ja oppi kemiaa; nämä asiat ovat kantaneet häntä tähän saakka.

Nurmesniemen mukaan kultainen kausi loi pohjaa nykysunnittelulle.

Kaikki alkoi siitä, kun Viljo Ratia kutsui Vuokko Nurmesniemen tekemään tekstiilejä Printex -nimiseen yhtiöön. Marimekossa Nurmesniemi ehti työskennellä kuusi vuotta ennen oman Vuokko -tuotemerkin perustamista. Vuokkoa suunnitellessaan Nurmesniemi lähti liikkeelle siitä ajatuksesta, että kangasta ja samalla sen kuvioita ei rikota muotoleikkausten vuoksi. Vuokon vaatteet ovat käyttökelpoisia edelleenkin.

Jo 60-luvulla Vuokko Nurmesniemi toi vaatteiden suunnitteluun ajatuksen niiden kestävyydestä sekä ekologisuudesta. Hän siirtyi käyttämään lähes yksinomaan luonnonmateriaaleja, villa, pellavaa, silkkiä ja puuvillaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat