Mainos

Vuohien scrapie-tapauksia kolme

Länsisuomalaiselta tilalta on löydetty kaksi uutta scrapie-tapausta. Ensimmäinen tapaus havaiittiin viime perjantaina.

Maa- ja metsätalousministeriö on saanut valmiiksi viime viikolla länsisuomalaiselta tilalta löytyneen scrapie-tautitapauksen eläintutkimukset. Kautta aikain Suomen ensimmäinen tapaus löytyi viime perjantaina, minkä vuoksi kaikki 51 vuohea jouduttiin lopettamaan.

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen tutkimuksissa löytyi vielä kaksi tautitapausta. Molemmat sairastuneet vuohet olivat syntyneet vuonna 1992. Myös ensimmäisen scrapie-tartunnan saaneen vuohen elossa ollut jälkeläinen tutkittiin, mutta siinä ei maa- ja metsätalousministeriön mukaan todettu tartuntaa.

Selvityksiä tartunnan alkuperästä ja eläinten kontakteista muille tiloille jatketaan. Tartunnan saaneelta tilalta ei ole ministeriön mukaan myyty eläviä eläimiä muille tiloille.

Scrapie on vanha eläintauti, jota tiedetään esiintyneen eri puolilla maailmaa jo 200 vuoden ajan. Sitä esiintyy miltei kaikissa EU-maissa. Scrapie kuuluu ns. TSE-tauteihin eli siirrostettaviin sienimäisiin aivorappeumasairauksiin. Niistä tunnetuin on naudalla esiintyvä BSE eli hullun lehmän tauti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.