Mainos

Vuodettuja nettisalasanoja käytetty jo hyväksi

Yhdysvalloissa olevalle palvelimelle tuli näkyviin lauantaina liki 80 000 suomalaisen salasanat. Viestintävirasto epäilee, että tekijät ovat myös suomalaisia.

Suomalaisten internetissä vuotaneita salasanoja on jo käytetty hyväksi. Viestintävirastosta kerrotaan, että väärinkäytöksiä on ollut kymmeniä, jopa satoja.

Liki 80 000 salasanaa ja käyttäjätunnusta ilmaantui julkiseksi Yhdysvalloissa olevalle suomenkieliselle palvelimelle lauantaina. Palvelin on nyt suljettu. Salasanojen julkistamisen taustalla on useita tietomurtoja nettisivustoille. Salasanoja on varastettu ainakin Bat-, Kiekkoliiga-, Rakkausrunot-, Battlefield-, Hilavitkutin-, Voitta- ja Mesenet-galleria-sivustoilta.

- Uhrien mukaan esimerkiksi heidän profiilejaan on käyty muokkaamassa. Osaan on myös sivujen ylläpitäjät ottaneet yhteyttä ja kertoneet, että heidän logeissaan näkyy merkintöjä siitä, että systemaattisesti yritetään kokeilla salasanoja listalta, kertoo Viestintäviraston tietoturvayksikön päällikkö Erka Koivunen.

Tapausta tutkivan keskusrikospoliisin mukaan tunnuksilla on päästy myös ihmisten sähköposteihin, joista on lähetetty viestejä heidän nimissään.

KRP tutkii tapausta muun muassa tietomurtoina ja vaaran aiheuttamisena tietojenkäsittelylle. Poliisi keskittyy parhaillaan selvittämään, missä listoja julkaisseet palvelimet sijaitsevat. Apua antavat myös ulkomaiset viranomaiset.

Tekijöiksi Viestintävirasto epäilee suomalaisia. Koivunen uskoo, että kyse on kaupungissa elävistä nuorista miehistä, joilla on jotain hampaankolossa toista kaveriporukkaa tai yhteiskuntaa vastaan.

- Vaikuttaa siltä, että parta kasvaa mutta hyvin kitukasvuisesti.

Salasanojen vaihtaminen on Koivusen mielestä viimeistään nyt tarpeen, sillä salasanalistasta on tavattu netissä vajaat kymmenen kopiota.

- Ja ihmisillä on niitä kotikoneillaan satoja tai jopa tuhansia kappaleita.

Ihmiset käyttävät liikaa samaa salasanaa

Salasanojen kaappaaminen ja julkistaminen on verkkorikollisuuden harmittomimmasta päästä, kiusantekoa. Se voi Koivusen mukaan kuitenkin johtaa vakaviin seurauksiin. Ihmiset kun tuppaavat käyttämään samoja salasanoja niin internetin viihdesivustoilla kuin esimerkiksi omissa sähköposteissaan. Nytkin on jo paljastunut sähköpostien väärinkäyttöä.

- Sähköposteista saa usein aika paljon henkilön rekisteröintitietoja, ja sieltä murtautuja pääsee taas eteenpäin, Koivunen kuvaa.

Viestintäviraston tiedossa on, että Suomesta löytyy kaiken aikaa kymmeniä ellei satoja palvelimia, jotka ovat alttiita samanlaisille tietomurroille.

- Niissä pyöritetään täysin vanhentuneita ohjelmistoja tai sellaisia itse tehtyjä viritelmiä, joita ei ole edes mahdollista suojata.

Koivunen kuitenkin lohduttaa, että esimerkiksi nettipankkien tietoturva on täysin eri tasolla nyt hakkeroinnin kohteeksi joutuneiden sivustojen kanssa.

- Pankkien ohjelmistoalustat verrattuna tällaisiin keskustelupalstoihin ovat ihan eri kaliiberia. Ne on testattu, ja niitä ylläpidetään ammattimaisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.