Mainos

Vuodenvaihde lauha maan etelä- ja keskiosassa, loppuviikolla kylmenee

Vuosi vaihtuu maan etelä- ja keskiosassa lauhassa ja harmaassa säässä, pohjoisessa sen sijaan talvisessa pakkassäässä. Vuodenvaihteen jälkeen sää voi kylmetä ainakin väliaikaisesti myös etelässä, Lapissa pakkanen voi olla kireää.

Viikonloppu on lauha ja sateinen. Alkuviikolla aurinkoa voidaan nähdä paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa. Lämpötilan nollaraja on vielä maanantaina Oulun korkeudella, mutta Lapissa on jo selvästi pakkasta.

Tämän hetken ennusteen mukaan matalapaine kulkee tiistaina uudenvuodenaattona maan keskivaiheiden yli kohti itää. Aattopäivänä lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa plussalla, Lapissa pakkasta on 5-10 astetta. Lapissa pakkanen voi kiristyä yötä kohti.

– Etelä- ja Keski-Suomessa raketteja paukutellaan todennäköisesti vesisateisessa, harmaassa ja tuulisessa säässä, mutta pohjoisempana sataa lunta, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Keskiviikkona uudenvuodenpäivänä etelässä ja länsirannikolla ollaan vielä plussalla, maan keskiosassa pakastuu päivän aikana. Pohjoisessa pakkasta on 10-20 astetta.

Matalapaineen jälkipuolella sää kylmenee ja torstaina lämpötila näyttäisi jäävän pakkasen puolelle myös etelässä. Ennustemallit ovat kuitenkin vielä epävarmoja kylmenemisen voimakkuudesta ja ajoituksesta.

– Voi olla, että etelärannikolla pakkasjakso jää hyvin lyhyeksi. Lumikuurot ovat kuitenkin mahdollisia myös etelärannikolla. Lapissa pakkanen voi käväistä jopa 30 asteen tuntumassa viikon puolivälin jälkeen. Loppuviikosta ei pysty vielä sanomaan mitään varmaa, mutta mahdollista on, että Etelä- ja Keski-Suomeen olisi taas tarjolla lännestä lauhempia tuulia, sanoo Markus Mäntykannas.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Tyypillisesti vuodenvaihteen lämpötilat ovat yöllä maan etelä- ja keskiosassa -8...-15 ja pohjoisessa -15...-20 asteessa. Rannikolla on yleensä hieman lauhempaa.

Lunta on vuodenvaihteessa maan eteläosassa keskimäärin 10-20 senttimetriä, maan keskiosassa 20-40 ja maan pohjoisosassa 40-50 senttimetriä. Nyt lumetonta on suunnilleen Oulu–Kuopio–Kitee-linjan länsipuolella.

Vuodenvaihteen paikkakuntakohtakohtaiset ennusteet ja viikon sää MTV:n sääsivustolla.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.