Vuoden vaatetussuunnittelija tuntee pohjoisen olot

Muotoilualan järjestöt palkitsevat tänään suomalaisia alan taitajia. Vuoden vaatesuunnittelijana palkitaan käytännöllisistä vapaa-ajan vaatteistaan tuttu Kia Koski.

Muotisuunnittelu on nosteessa. Toisaalta samaan aikaan kun katumuotiin keskittyneet suunnittelijat paistattelevat julkisuudessa, moni urheiluasujen ammattilainen tekee läpimurtoa maailmalla median tai suuren yleisön sitä sen enempää noteeraamatta.

Vuoden vaatetussuunnittelija 2010 -palkinnon tänään vastaanottava Kia Koski toivoo huomionosoituksensa tuovan kunniaa myös muille toiminnallisten urheilu- ja vapaa-ajan vaatteiden suunnittelijoille. Itse hän erikoistui niihin jo uransa alussa 1970-luvulla.

– On helppo palkita sellaisia suunnittelijoita, jotka ovat julkisuudessa muutenkin. Toivon, että tällä kunnianosoituksella on haluttu huomata myös aktiivivaateosaamista, jossa ei riitä, että osaa muokata pintaa vaan että tuntee työn ja materiaalit pintaa syvemmältä.

Trendikästä on oma brändi

Koski on keskittynyt viime kuukaudet voittajanäyttelyn rakentamiseen, opettamiseen ja pedagogisiin opintoihin. Opettajana Koski on huomannut, että alalle tulevista selvä vähemmistö haluaa suunnitella urheilu- ja vapaa-ajan vaatteita.

– Yhteiskunnallinen ilmapiiri ja trendit vaikuttavat tähän alaan hyvin selvästi. 1990-luvun ja 2000-luvun alun vaurastuminen, teknologisoituminen ja voimakas materialisoituminen näkyivät niin, että opiskelijoita eivät kiinnostaneet juurikaan toiminnalliset ja sporttiset vaatteet. Suurella osalla heistä oli sen sijaan toiveena perustaa oma yritys ja luoda tunnettu brändi.

Koski muistuttaa, että toisaalta parhaillaankin moni suunnittelija tekee ”kovaa ja hyvää työtä” kansainvälisten urheiluvaatemerkkien leivissä. Parin vuoden päästä muotoilualan yhdistyksen Ornamon juhlavuoden kunniaksi myös heidän mainostamiseensa satsataan isosti.

– Silloin on tarkoitus saattaa tiedoksi niin yrityksille, laajalle yleisölle kuin kansainvälisille tahoillekin, että Suomessa on aikamoinen tietotaito funktionaalisen vaatteen suunnittelussa.

Rinteistä ja vuorilta kahvipaahtimoon

Aiemmin muun muassa lumilautailijoille ja naparetkeilijöille vaatteita suunnitelleen Kia Kosken edellinen suunnittelutyö valmistui kesällä. Pauligin uuden kahvipaahtimon työntekijöiden työasujen suunnittelu kesti noin vuoden. Urakka alkoi työntekijöiden haastattelemisella.

– Kävin työntekijöiden kanssa läpi, mikä edellisissä vaatteissa on ollut hyvää ja mikä huonoa ja mitä toiveita heillä on uusien suhteen.

Haasteellisinta oli materiaalin valinta.

– Suurin vaatimus oli, että materiaali kestää pesemistä ja huoltoa. Lisäksi vaatteiden rakenteen oli toimittava erilaisissa työasennoissa. Myös ergonomiset vaatimukset ja kustannukset oli otettava huomioon.

Haaveissa mukautuva materiaali

Seuraavaksi Koski keskittyy taas opettamiseen. Alkavan vuosikymmenen tekijöiltä hän toivoo läpimurtoa mukautuvan kylmien olojen ulkoiluvaatteen suunnittelussa.

– Sellainen materiaali, joka reagoi oloihin, olisi aika käyttökelpoinen meidän leveysasteellamme. Tulevaisuuden älyvaatteessa en sen sijaan luota elektroniikan lisäämiseen. On aika hankalaa, jos vaatteessa on paljon erilaisia vempaimia, jotka täytyy irrottaa joka kerta, kun vaate pitää pestä. Markkinoilla on kaikenlaisia uusia keksintöjä, ja niissä liikutaan nanoteknologian tasolla. Uskon, että tulevaisuudessa kehittyy nimenomaan materiaalipuoli.

Kia Kosken lisäksi muotoilualan järjestöjen Grafian ja Ornamon jakaman kunniapalkinnon saavat tänään graafikko Sami Kortemäki (vuoden graafikko), sisustusarkkitehti Timo Ripatti (vuoden huonekalusuunnittelija), Kirsi Kivivirta (vuoden keramiikkataiteilija), Aino Kajaniemi (vuoden tekstiilitaiteilija) sekä Arni Aromaa ja Sauli Suomela (vuoden teollinen muotoilija).

Palkitut esittäytyvät Helsingin Design Forumin huomenna avattavassa näyttelyssä. Siinä valotetaan heidän arkipäivän työskentelyään ja esitellään heidän töitään. Näyttely on avoinna 21. helmikuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat