Mainos

Vuoden tiedekirjaksi tarina Galilein kaukoputkesta

Vuoden tiedekirjaksi on valittu professori Raimo Lehden tutkimus Tarina Galileista ja kaukoputkesta.

Tutkimus liittyy Lehden käännökseen Galileo Galilein kirjasta Sidereus Nuncius. Palkintoraati huomauttaa käännöksen olevan kulttuuriteko jo itsessään, mutta arvioi Lehden henkilö- ja tieteenhistoriallisen tutkimuksen vielä merkittävämmäksi.

-Kokonaisuutena se on loistokas dokumentti siitä, missä oloissa ja millä tavoin tieteellistä toimintaa harjoitettiin 1600-luvun uskontosidonnaisessa maailmassa ja maallisen vallan paineessa, raati toteaa. Palkinnon arvo on 20 000 mk.

Teoksen on jälleen kustantanut Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, jonka kustantama Raimo Lehden edellinen kirja Lumihiutale ja maailmankuvat sai viime keväänä Valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Lehti itse on Teknillisen korkeakoulun matematiikan emeritusprofessori.

Vuoden tiedekirja -valinnan yhteydessä palkintoraati myönsi kunniamaininnan filosofian tohtori Johanna Laakson kirjalle Karhunkieli - pyyhkäisyjä suomalais-ugrilaisten kielten tutkimukseen. Kirjaa kiitetään tieteellisen oppikirjan mallityöksi.

Myös Laakson kielenkäyttöä kehutaan kauniiksi. Teoksen on kustantanut Suomalaisen kirjallisuuden seura.

Vuoden tiedekirjan myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajain liitto yhdessä. Palkintoraatiin kuuluivat nyt professori Auli Hakulinen, professori Markku Löytönen ja dosentti Pekka Timonen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.