Mainos

Vuoden teollinen muotoilija suunnittelee paperilinjoja

Vuoden 1999 teolliseksi muotoilijaksi on valittu Valmetilla työskentelevä Risto Väätänen. Teolliset muotoilijat TKO ry myönsi tunnustuksen Väätäselle tänään Helsingissä.

Väätänen johtaa Valmetin paperi-, kartongin ja pehmopaperilinjojen muotoilutyötä. Hän on edistänyt teollisen muotoilun asemaa yritysmaailmassa ja parantanut työllään suomalaisten paperilinjojen muotoilun laatua ja kilpailukykyä.

Väätäsen muotoilua on esillä Design Forumin näyttelyssä torstaista alkaen 15. elokuuta saakka. Paperinvalmistus on pitkä prosessi, johon tarvitaan sarja eri tehtäviin tarkoitettuja teollisia laitteita. Yhdessä ne muodostavat tuotantolinjan, jonka muotoilusta mm. Valmetin designtiimi vastaa. Jokainen paperikone on yksilöllinen, sillä koneet räätälöidään mittatilauksena asiakkaan tarpeisiin.

Uusia paperi- ja kartonkikoneita ajetaan vuosittain käyntiin vain noin 40-60 kappaletta. Muotoilijan pitää ottaa huomioon, miten koneet voidaan huoltaa nopeasti, jotta seisokkeja tulee harvemmin ja ne ovat lyhyitä. Niinpä esimerkiksi koneen sisuksiin ryömiminen on syytä suunnitella mahdollisimman helpoksi.

-Hyvää muotoilua huomataan käytössä harvoin. Se on kuin voi leivän päällä; itsestäänselvyys, jota kaipaa vasta kun sitä ei ole, Väätänen kuvailee.

Hän aloitti työn metalliteollisuudessa vuonna 1974. Sitä ennen hän työskenteli taideteollisuudessa Arabian tehtailla. Väätänen on valmistunut metallitaiteen osastolta Taideteollisesta korkeakoulusta.

Ammatissaan ansioitunut Vuoden teollinen muotoilija on valittu vuodesta 1987 lähtien. TKO julkaisee tänä vuonna Vuoden teollinen muotoilija -merkin, jota saavat käyttää tunnustuksen haltijat. Merkin on suunnittelut graafikko Lasse Kangasmaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.