Vuoden suurin alekausi alkoi

Arvioiden mukaan aletuotteita on nyt myynnissä normaalia vähemmän. Syynä on muun muassa leuto alkutalvi, jonka vuoksi kaikkien tuotteiden sesonki ei ole päässyt käyntiin.

Suurin osa kaupoista on aloittanut alennusmyynnin tänään. Suomen Kaupan liitosta arvioidaan, että hyvin vetäneen joulumyynnin vuoksi aletuotteita on tulossa myyntiin tavanomaista vähemmän.

Liiton asiamies Matti Räisänen ennustaa, että aletuotteiden määrää vähentää myös leuto alkutalvi.

- Koska esimerkiksi talvivaatteiden ja suksien myyntisesonki ei ole päässyt kaikkialla kunnolla edes käyntiin, näitä tuotteita tuskin pistetään täysimääräisesti alennusmyyntiin ainakaan aluksi, hän arvioi.

Vuoden alennusmyynneistä suurin ajoittuu juuri joulun jälkeen. Räisäsen mukaan myynti tulee olemaan noin 240 miljoonaa euroa. Kesäale tulee kakkosena noin 150 miljoonalla eurolla.

- Tammikuun myynnistä alemyynnin osuus on noin 10 prosenttia, mutta kaikkinensa vuoden alennusmyyntien osuus on vain 1 prosentin verran, Räisänen selvitti.

Osa kauppiaista on jo pitkään valittanut alennusmyyntikauden aikaistumista. Uudenvuoden tai loppiaisen jälkeen alemyynnin aloittaneita on viime vuosina ollut vähemmän.

- Vaikka alennusmyyntien aikaistuminen harmittaa kauppiaita, sekin myönnetään, ettei alemyynneistä voi jäädä pois, Räisänen muotoili.

Pelkkä prosenttiluku ei riitä

Vaikka kauppa mainostaa alennusmyyntejä räväköillä prosenteilla, kuluttajaviranomaiset neuvovat kuluttajia olemaan tarkkana ja tarkistamaan hinnan.

Alennus on laskettava hinnasta, jolla tuotetta on myyty kaupassa aiemmin. Alennushintaa ei siis saa laskea esimerkiksi yleisesti peritystä hinnasta. Alennettu hinta on merkittävä tuotteeseen.

- Alennusmyynti on kestoajaltaan rajoitettu tarjous, jonka sisältönä on hinnanalennus. Jos alennusmyyntiin kuuluvia tuotteita ei markkinoinnissa rajata tai täsmennetä, liikkeen tavaralajitelmasta huomattavan osan on kuuluttava alennusmyynnin piiriin, kuluttajaviranomaiset muistuttavat nettisivuillaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat