Mainos

Vuoden lehtikuvassa purjevene halkoo levälauttaa

Vuoden lehtikuvaksi on valittu Helsingin Sanomien valokuvaajan Hannes Heikuran otos sinilevästä Suomenlahdella. Tuomaristo kuvaa pelottavaksi ja kauniiksi kuvaa, jossa purjevene piirtää pitkän vanan paksuun levälauttaan.

Heikura sai kilpailussa jättipotin, sillä hänet valittiin myös vuoden lehtikuvaajaksi ja yleisöäänestyksen voittajaksi.

Voittoisa otos vie katsojan huomion vaikeasti kuvattavaan mutta ajankohtaiseen aiheeseen, ilmastonmuutokseen. Tuomariston mukaan ykköskysymykseksi nousi, voiko maisemakuvaa valita voittajaksi. Valitsijat päätyivät vastaamaan kyllä, koska halusivat näyttää yleisölle, miten monenlaista hyvää kuvajournalismia löytyy.

Vuoden lehtikuvaajan palkinnon Heikura sai kymmenen otoksen sarjallaan. Kuvat on otettu eri puolilta maailmaa hyvin erilaisista tilanteista. Aiheet vaihtelevat Helsingin kuulaista aamuista Afganistanissa otettuun kuvaa, jossa unikkopellon tuhoamista vartioiva sotilas on työntänyt kukan aseensa piippuun.

Väkevä otos Jokelasta

Vuoden uutiskuvan otti Hufvudstadsbladetin Niklas Tallqvist. Kuvan aiheena on Jokelan tragedia, josta oli tarjolla useita samankaltaisia otoksia. Ykköseksi valikoitui väkevä ja karhea henkilökuva, joka on otettu läheltä mutta myös kunnioittaa ihmisten yksityistä reviiriä.

Parhaasta henkilökuvasta palkittiin Avun Timo Pyykkö. Hän otti kuvansa Suomen jääkiekkomaajoukkueen päättäväisestä päävalmentajasta Doug Sheddenistä. Vuoden urheilukuvan otti Länsi-Savon Jaakko Avikainen. Hyväntuulinen urheilukuva on vanginnut Peter Ingvesin maalilaukassa juhlimassa ravien voittoa.

Ulkomaan reportaasista palkittiin Aamulehden Rami Hanafi, jonka voittosarjaa Pakistanista kuvataan tasoltaan kansainväliseksi. Vuoden kotimaan reportaasin otti espoolainen freelancer Henrik Malmström, jonka mustavalkoinen kuvasarja valottaa inhimillisiä hetkiä.

Henkilökuville kehuja

Viime vuoden parhaat lehtikuvat palkittiin tänään Tampereella. Vuodesta 1962 järjestettyyn kisaan osallistui ennätykselliset 111 valokuvaajaa ja yli 2600 kuvaa.

Kuvista koottu näyttely on esillä Tampereella TR1-galleriassa 16. huhtikuuta asti. Kuvista osa on nähtävissä kuukauden verran myös Helsingissä Luova.fi-galleriassa 3. toukokuuta lähtien.

Tuomaristo kehui erityisesti henkilökuvia, jotka näyttävät olevan suomalaisten valokuvaajien suosikkiaihe. Korkean laadun uskotaan syntyvän siitä, että henkilökuvia tilataan ja julkaistaan paljon.

Yhtä suuri into ei tuomariston mukaan näy kotimaisissa reportaaseissa. Valitsijat arvelevat syyksi sen, että mediassa annetaan harvoin aikaa ja rahaa reportaaseille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.