Vuoden lastenhoitaja: Jos ei itse arvosta omaa työtään, ei sitä kukaan muukaan arvosta

Suomen Lastenhoitoalan Liitto SLaL ry palkitsee tänään Vuoden lastenhoitaja -palkinnolla rovaniemeläisen Irja Mannisen.

Vuoden lastenhoitaja on alan ammattilainen, joka on tehnyt ansiokasta työtä lasten, perheiden ja lastenhoitoalan puolesta. Palkinto jaetaan Lapsimessujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Irja Manninen on työskennellyt lastenhoitajana Lapin keskussairaalan vastasyntyneiden osastolla 37 vuotta.

Työ synnytysosaston lastenhoitajana on Mannisen pitkän uran aikana käynyt läpi suuria muutoksia. Vaipan vaihtajista on tullut moniosaajia, joiden työnkuvaan kuuluu vanhempien tukeminen vauvan hoidossa, imetysohjaus, kuulo- ja silmätutkimuksia ja vastasyntyneen voinnin tarkkailua ensimmäisinä päivinä.

Osa hoitajista erikoistuu huolehtimaan esimerkiksi huuli- ja suulakihalkioista.

- Työn vaativuus on kasvanut. Samalla kasvaa täydennyskoulutuksen tarve ja paine saada korotuksia palkkoihin vaativuuden mukaisesti, Manninen sanoo.

Lastenhoitajia toimii sairaaloissa nykyisin vain vähän, ja ammattikunta tunnetaan heikosti. Yhdistysaktiivina Manninen on halunnut tuoda alaa näkyviin ja vahvistaa lastenhoitajien ammattiylpeyttä ja positiivista itsetuntoa.

- Jos ei itse arvosta omaa työtään, ei sitä kukaan muukaan arvosta, Manninen sanoo.

Manninen tekee työtään sydämellä, lasten vuoksi.

- Tämä on minulle kutsumusammatti. Minulta on kysytty, miksi en opiskele kätilöksi. Vastaan, että koska olen lastenhoitaja. Tässä työssä saan vastata lapsen hyvinvoinnista ne tärkeät kaksi ensimmäistä päivää.

 

Lue myös:

    Uusimmat