Mainos

Vuoden kielihelmi ja -sammakko valittu

Helsingin yliopiston suomen kielen laitos on jälleen valinnut vuoden kielihelmen ja kielisammakon. Tämän vuoden kielihelmen laitos ojentaa puhutun kielen taitajalle, Yleisradion puheohjelmien pitkäaikaiselle toimittajalle Seija Walliukselle.

Vuoden kielisammakoksi tuli ääkkösten aakkostuminen eli ilmiö, joka kadottaa sanojen kirjoitusasuista ä- ja ö-kirjaimet.

-Wallius edustaa sitä ammattitaitoista toimittajajoukkoa, jolle radio-ohjelma on muutakin kuin seuraavan biisin odottelua. Hänellä on kyky tehdä sujuvasti eteneviä ja ajatuksia herättäviä ohjelmia, joissa puhutun suomen eri muodot pääsevät kauniisti oikeuksiinsa, perusteluissa sanotaan.

Ääkkösten aakkostumisesta laitos toteaa: "Kun IT-ala takavuosina oli lapsenkengissään, saattoi ymmärtää sellaiset englannista kumpuavat puutteet kuin ä- ja ö-kirjainten esittämisen vaikeuden. Ihmeelliseltä tuntuu, että vielä vuonna 2003 tekniikka on samalla tasolla."

Ääkkösiä kohtelee kaltoin myös pääkaupunkiseudun kirjastojen uusi lainausjärjestelmä Helmet, jonka käyttöönotto on kadottanut asiakkaan lainakuitista ä- ja ö-kirjaimet, laitos moittii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.