Mainos

Vuoden keski-ikäinen taiteilija valittiin

Taidemaalari Juhani Tuominen on palkittu Vuoden keski-ikäinen taiteilija -palkinnolla.

Tuominen on kehittänyt teoksissaan omaleimaisen ei-esittävän muotokielensä. Hän on myös pitänyt yllä uskoa suomalaisen abstraktin maalaustaiteen perinteeseen.

Taide-lehti myönsi kuvataidepalkintonsa nyt toista kertaa. Tunnustuksen saaja julkistettiin tänään Helsingissä. Samassa yhteydessä juhlittiin myös Taide-lehden 40-vuotista taivalta.

Juhani Tuominen on syntynyt vuonna 1949 Oulussa. Nykyään hän työskentelee ja vaikuttaa Rovaniemellä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan maalauksen professorina.

Vuoden keski-ikäinen palkinnon saajan on oltava vähintään 50-vuotias. Taiteilijalla on takanaan ansiokas ura, hän on luomisvireessä sekä uusiutumiskykyinen. Tuominen valmistui Taideakatemiasta vuonna 1974. Hän on sen jälkeen osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin ja pitänyt vuodesta 1977 yksityisnäyttelyitä. Lapin yliopiston lisäksi hän on opettanut Oulun yliopistossa.

Tuomisen tuotantoon kuuluu useita julkisia teoksia, tuoreimpana 18-osainen Odotushuone Rovaniemen hovioikeuden tiloissa.

Omaleimainen muotokieli

Juhani Tuominen on 80-luvun puolivälistä alkaneiden Turkin matkojensa innoittamana kehittänyt omaleimaisen abstraktin muotokielen. Suomalaiseen konstruktiiviseen perinteeseen yhdistyvät Lähi-idän valot, värit ja koristemuodot.

Tuomisen näyttely Vihreä hauta oli alkuvuodesta esillä Aineen taidemuseossa torniossa ja Rovaniemellä. Tämä näyttely oli vahva näyttö Tuomisen ulkoisesti niukan aihepiirin loputtomasta sisäisestä rikkaudesta, katsovat palkinnonantajat. Töillään taiteilija kykenee rakentamaan sillan analyyttisen konstruktivismin ja toisaalta runollisen jopa romanttisen mielenlaadun välille.

Taide-lehti asettaa Tuomisen omaleimaisella panoksellaan Göran Augustsonin, Tor Arnen ja Carolus Enckellin joukkoon. Vuoden keski-ikäinen taiteilija palkintona on laaja taiteilijan laaja esittely Taide-lehdessä. Lisäksi Helsingin saskiat ostavat palkitulta taiteilijalta yhden teoksen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.