Mainos

Vuoden bestman 2008: Täytyy olla luottamuksen arvoinen

Vuoden bestman 2008 -tittelin pokannut Markus kertoo kokemuksestaan bestmanina.

Markus Porkka, 24, palkittiin vuoden 2008 Bridal Awards -tilaisuudessa Vuoden bestman -tittelillä. Kilpailuun hänet oli ilmoittanut sisar, joka oli seurannut miehen toimintaa sulhasen bestmanina. Kehuja Markus sai hääjärjestelyissä apuna olemisesta sekä puheenpitämisestä hääjuhlassa.

Sulhanen oli Markuksen pitkäaikainen ystävä, joten kutsu bestmanin toimeen ei tullut miehelle yllätyksenä.

– Sulhanen oli jo vuosia aikaisemmin kertonut, että minusta tulee hänen bestmaninsa. Olin kuitenkin otettu ja suostuin heti, mies kertaa.

Kotkassa avoliitossa asuva Markus on tuntenut sulhasen pikkupojasta lähtien.

– Hän on paras ystäväni. Olimme samalla luokalla ala-asteella, yläasteella ja vielä ammattikoulussakin. Ystävyytemme on kestänyt kohta kaksikymmentä vuotta, hän kuvaa.

Bestman on sulhasen tukena

Suurta päivää juhlittiin viime vuoden elokuussa. Markus kuvaa päivää mahdollisesti kesän kuumimmaksi; juhla sujui rennoissa, lämminhenkisissä tunnelmissa.

– Ohjelmassa oli syömistä, juomista, puhetta, leikkiä, tanssia ja mukavaa yhdessäoloa. Ulkona oli lämmintä yli 30 astetta. Vieraita oli noin 120, hän muistelee.

Bestmanin tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Porkka listaa sulhasen tukena olemisen: onhan kyseessä paitsi morsiamen, myös sulhasen elämän kenties tärkein päivä! Kunniatehtävässään Porkka suunnitteli hääohjelman ja toimi seremoniamestarina juontaen muun muassa leikit. Sulhaset ykkösmies luonnollisesti piti myös puheen.

"Lähtisin uudelleenkin"

Häävalmistelut stressaavat paitsi morsianta, myös bestmania. Varsinkin ensikertalainen joutuu kovaan koetukseen.

– Minulla ei ollut entuudestaan kokemusta häävalmisteluista, joten kaikki tekeminen ja suunnittelu tuntui vaikealta. Lisäksi en saanut apua kaasolta ja ystäviltäni niin paljon kuin olisin halunnut. Voihan se olla, ettei minulla ollut tarpeeksi rohkeutta pyytää sitä, Porkka miettii.

Hääjuhlien järjestäminen ei miestä kuitenkaan shokeerannut, ja hän lähtisi bestmanin pestiin uudelleenkin.

– Polttarit ja niiden suunnittelu olivat todella hauskoja. Häidenkin suunnittelu ja järjestäminen oli mukavaa stressistä ja kiireestä huolimatta. Paras tunne jäi onnistuneesta juhlasta ja hyvästä palautteesta, mies listaa.

– Hääjuhla oli hieno ja ainutkertainen kokemus. Paras tunne jäi onnistuneesta juhlasta ja hyvästä palautteesta.

Ole luottamuksen arvoinen

Hääsuunnittelun huonoiksi puoliksi vuoden bestman mainitsee kiireen ja stressin. Porkka alleviivaakin bestmanin roolia luottamusmiehenä, jonka täytyy hoitaa homma kotiin.

– Vähintä, mitä bestman voi tehdä, on olla luottamuksen arvoinen. Häävalmisteluihin ja itse hääjuhlan läpiviemiseen liittyy hirvittävä määrä työtä, kiirettä ja stressiä. Tämä kaikki tulisi jakaa hääparin, kaason, ja ystävien kesken. Apua pitää uskaltaa pyytää, hän sanoo.

Suomen Messujen järjestämän kilpailun palkinto ojennettiin vuoden bestmanille Bridal Awards -juhlanäytöksessä Häät&Rakkaus-messujen yhteydessä 10. lokakuuta 2008 Helsingin Messukeskuksessa. Mies otti voiton lunkisti vastaan.

– Mukava yllätys! hän naurahti.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio
Kuvat: Markus Porkka

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.