Mainos

Vuoden 2025 eläkkeistä saatu alustava sopu

Eläkeneuvotteluissa on edistytty tänään merkittävästi, eri osapuolista kerrotaan STT:lle.

Vuoden 2025 jälkeisistä eläkkeistä päästiin järjestöjen kesken jo alustavaan sopuratkaisuun. Asia on ollut tärkeä valtiolle, joka toivoo tuon vuoden jälkeisiin eläkkeisiin ennakoitavuutta.  

Vuoden 2017 eläkeratkaisuun tähtäävät neuvottelut päättyivät tämän päivän osalta ennen kello 19:ää. Tiistaina neuvotteluja on määrä jatkaa kello 15 alkaen.

Helsingin Sanomien mukaan eläkelakiin tulee kirjaus, että vuoden 2025 jälkeen eläkeikä nousee elinajanodotteen mukaisesti. Kolmen kuukauden eliniän nousu tarkoittaa kahden kuukauden nousua eläkeikään.  

Perussääntöä voidaan muuttaa talouden tilan ja eläkejärjestelmän sen salliessa. Mikäli työllisyysaste olisi esimerkiksi oikein hyvä, voisi elinajanodotteen vaikutus eläkeikään olla pienempi.  

Myös työttömyysputkea ja muutosturvaa koskien on saatu aikaan edistystä.  

Toisaalta moni asia on yhä vielä selvästi auki, kuten karttumien suuruus tai ensimmäinen ikäluokka, jota uusi eläkeikä koskee. Esillä neuvotteluissa ovat muun muassa olleet vuosiluvut 1954 ja 1957 ikäluokkina, jota eläkeiän pidennys ensimmäisenä koskisi.  

Hallinnot koolla keskiviikkona  

Karttumakysymysten on arvioitu olevan asia, joka ratkeaa vasta viime metreillä. Niissäkin edistystä on tapahtunut, mutta yhteisymmärrystä ei osapuolten kesken ole vielä olemassa.  

Palkansaajajärjestöt ovat olleet lisäksi tyytymättömiä siihen, että työelämän laatua koskevia asioita on otettu neuvotteluissa liian vähän huomioon työnantajapuolelta.  

Työmarkkinajärjestöjen hallintoja on kutsuttu koolle keskiviikoksi. Jos eläkeratkaisu syntyy siihen mennessä, hallinnot käsittelevät sitä jo silloin.  

Keskiviikko on haastava aikaraja eläkeratkaisulle, mutta silti mahdollinen, järjestöistä kerrotaan. Tiistaina neuvottelut alkavat vasta iltapäivällä, joten on mahdollista, että tapaaminen jatkuu yömyöhään.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja