Mainos

VTT: Yritykset liian helposti halpamaihin

Pienet ja keskisuuret suomalaiset yritykset ovat lähteneet usein liian heppoisin perustein halpamaihin, arvioi Valtion tutkimuskeskus VTT.

Tuotannon siirto halpamaihin on suuryhtiöiden vanavedessä tarttunut pienempiinkin yrityksiin. Valtion tutkimuskeskus VTT arvioi, että pk-yritykset investoivat liian helposti halpamaihin. Laatu voi yllättää, samoin kustannukset.

VTT:n näkemyksen mukaan suomalaisten pk-yritysten olisikin arvioitava yhä tarkemmin, millä perusteilla tuotantoinvestoinnit tehdään halpatuotantomaihin ja milloin ne kannattaa kohdistaa Suomeen. Investointeja halpamaihin ei kannata tehdä pelkästään edullisen työvoiman houkuttamana, vaan laadun tai tuotteen eurooppalaisten loppumarkkinoiden vuoksi saattaa olla kannattavampaa investoida tuotantoon kotimaassa.

Muutamat yritykset ovat jo palanneet takaisin yllättävien kustannusten ja laatuongelmien takia.

– Suomessa on aina ollut muoti-ilmiöitä, lähdetään ikään kuin muiden mukana hiukan heikoin perustein, Teollisuuden Palkansaajien asiamies Jouko Ahonen yhtyy VTT:n arvioon.

Suomen vaihtotase on jäänyt alijäämäiseksi ensimmäisen kerran kahteenkymmeneen vuoteen. Merkittävä syy tähän on niin suurten kuin pk-yritystenkin tuotannon siirtyminen ulkomaille.

– Meidän olisi saatava kotimaiset yritykset investoimaan Suomeen aina, kun se on kannattavaa, VTT:n pääkohtaja Erkki Leppävuori toteaa.

Maine on ollut kovilla myös isoilla yrityksillä. Metsäyhtiö Stora Enso sai tänään yhtiökokouksessaan kritiikkiä maakiistoista. Maattomien yhdistys marssitti yhtiökokoukseen ulkomailta vieraita, jotka paheksuivat yhtiön maakiistoja Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.