VTT vaatii tutkijoitaan vaikenemaan

Joukko VTT:n tutkijoita syyttää työnantajaansa painostuksesta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus yrittää tutkijoiden mukaan runnoa läpi yksituumaisen näkemyksen muun muassa energiakysymyksistä ja painostaa yksittäiset työntekijät vaikenemaan julkisuudessa.

STT:n haastattelemien tutkijoiden mukaan talon johto on erityisen tarkkana energiapolitiikan linjauksista. Viime aikoina kiistaa ovat herättäneet kannanotot ja tutkimukset turpeesta, ydinvoimasta ja biopolttonesteistä.

Turpeen käytöstä on talossa erilaisia näkemyksiä, koska tutkimusta aiheesta tehdään eri näkökulmista. VTT tekee yrityksille tilaustutkimuksena tuotekehitystoimintaa, mutta myös julkista tutkimusta esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillinnästä.

– VTT:n sisällä on hyvin erilaisia näkemyksiä turvekeskustelussa. Se, että johto päättää tehdä asiasta linjauksia ja tiedottaa tutkimustuloksista valikoivasti, pikkuisen ihmetyttää, sanoo nimettömänä pysyttelevä tutkija.

Erikoistutkija Jari Ihonen sai työnantajaltaan varoituksen arvosteltuaan julkisuudessa ydinvoimatutkimuksia juuri ennen eduskunnan ydinvoimaäänestystä. Hän kertoo kommentoineensa tutkimuksia yksityishenkilönä, mutta työnantajalle selitys ei riittänyt. Ihonen on vihreiden ehdokkaana ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Ihonen on ainoa tutkija, joka on saanut sanomisistaan virallisen varoituksen. Useat tutkijat kertovat STT:lle, että suusanallisia moitteita ja painostusta on ollut enemmänkin.

Mielipidekirjoitus jäi lähettämättä

VTT:n ilmastoryhmässä työskennellyt tutkija kuvaa työnantajansa toimintaa painostavaksi. Haastatellut työntekijät pysyttelevät nimettöminä, koska pelkäävät työpaikkojensa puolesta.

– Olen joutunut tällaisen sensuroinnin kohteeksi. Tämä on ihan todellisuutta VTT:ssä.

VTT:n johto kielsi tutkijaa jokin aika sitten lähettämästä turve-energiaa kritisoivaa mielipidekirjoitusta Helsingin Sanomiin.

–Ongelma koskee sektoreita, joita valtio ja ministeriöt säätelevät voimakkaasti ja joissa suuryrityksillä on vahvat intressit. Kun VTT toimii molempien suuntaan, jännitteet ovat välillä aika rajuja.

Tutkijat kritisoivat myös sitä, että VTT:n kantoja esittelevät julkisuudessa aina samat ihmiset. Tutkimuslaitoksella ei pitäisi heidän mukaansa olla yhtä virallista kantaa, vaan talon pitäisi toimia tiedon tuottajana.

–Vapaassa yhteiskunnassa täytyy olla ristiriitaista tietoa. Eihän asioita VTT:ssä päätetä. Meidän roolimme on tuottaa tietoa monipuolisesti.

Valiokuntaan vain valitut

VTT rajoittaa tutkijoiden mukaan osallistumista eduskunnan valiokuntien kuulemisiin. Ihonen ei ole saanut mennä asiantuntijakuulemisiin yksityishenkilönä ilman työnantajan suostumusta.

– Jos jatkan poliittista toimintaa ja kansalaistoimintaa, tämä johtaa irtisanomiseen, Ihonen sanoo.

Useat tutkijat kertovat, että VTT:n johto on vaatinut ennalta nähtäväkseen valiokunnissa pidettäviä esityksiä, vaikka kutsu olisi tullut tutkijalle henkilökohtaisesti.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) pitää VTT:n päätöstä rajoittaa Ihosen osallistumista asiantuntijakuulemisiin kummallisena. Valiokunnilla pitäisi hänestä olla mahdollisuus halutessaan kuulla Ihosta yksityishenkilönä.

Sen sijaan esitysten etukäteistarkistukset Skinnari ymmärtää, jos tutkijan on tarkoitus esitellä valiokunnalle viraston kantaa käsiteltävänä olevaan lakiesitykseen.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat