Mainos

VTT selvitti: Minä viikonpäivänä olet kaikkein lihavimmillasi?

VTT selvitti yhteistyössä Cornellin yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa, miten ihmisten paino vaihtelee seitsenpäiväisen viikon aikana.

Painonvaihtelusta löytyi selkeä viikkorytmi: paino oli korkeimmillaan viikonlopun jälkeen ja väheni vastaavasti arkipäivinä.

Yllättävä löydös havaittiin, kun tutkittiin viikkovaihtelua painonhallinnan eri ryhmissä. Kaikissa painonhallinnan ryhmissä paino nousi viikonlopun aikana, mutta laihtuneiden ja lihoneiden viikkorytmit erosivat toisistaan arkipäivien osalta.

Kaikilla ryhmillä – lihoneilla, laihtuneilla ja painonsa säilyttäneillä – paino oli korkeimmillaan sunnuntaina ja maanantaina, minkä jälkeen paino laski. Ryhmät erosivat toisistaan arkipäivien erilaisten painorytmien takia.

Laihtuneiden ja painonsa säilyttäneiden ryhmissä painon laskeva trendi alkoi tiistaista ja jatkui järjestelmällisesti perjantaihin asti. Viikon minimipaino havaittiin useimmin perjantaina tai lauantaina. Henkilöiden, joiden paino oli nousussa, paino ei laskenut suoraviivaisesti arkipäivien aikana ja viikon minimipainot jakautuivat eri viikonpäiville.

Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että painoaan pudottaneet ovat onnistuneet kompensoimaan viikonloppusyömisen aiheuttaman pienen painonnousun arkipäivinä.

-Viikonlopun jälkeisen painonnousun voidaan ajatella kuuluvan normaaliin painonvaihteluun. Painonhallinnan kannalta herkuttelu ja pieni painonnousu eivät ole vahingollisia, kunhan huolehtii terveellisestä ruokavaliostaan arkena. Tärkeää on huomioida tällaiset ilmiöt ja kääntää painon nouseva trendi laskuun, toteaa VTT:n tutkija Anna-Leena Orsama.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.