Mainos

VTT: Putkiremonttien suunnittelu retuperällä

Putkiremontti alkaa olla ajankohtainen lähivuosina valtaosassa suomalaisasunnoista. 60-luvulla rakennettujen talojen putkia korjataan jo täyttä vauhtia, mutta suurin urakka on vielä edessä.

Kahdeksankymmentä prosenttia Suomen rakennuskannasta on rakennettu 60-luvun jälkeen. Kun putkiston elinikä on suunnilleen viisikymmentä vuotta, se tarkoittaa, että ensi vuosikymmenellä ja seuraavalla on edessä massiivinen putkiremonttien savotta.

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Satu Paiho sanoo, että tekijöistä voi tulla jopa pula.

- Kyllä tämä sektori tulee kasvamaan niin rajusti, että lisää tekijöitä tarvitaan.

Asukkaita pitäisi ajatella enemmän

VTT on selvittänyt putkiremontin kompastuskiviä - näitä ovat pääsääntöisesti asukkaiden evakkoasuminen, rakennusvaiheen tiedotus, aikataulujen pitäminen ja urakkahinnat. VTT:n mukaan putkiremontin suunnittelu pitäisikin kääntää ylösalaisin - ja aloittaa palvelunäkökulmasta.

- Ei riittävästi oteta huomioon tätä asukasnäkökulmaa. Lähdetään liikkeelle suoraan näistä teknisistä ratkaisuista, kun pitäis miettiä sitä asukaslähtöisyyttä.

- Putkiremontin alkupäähän satsaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Kuntotutkimuksen huolellinen tekeminen ja hankesuunnittelun huolellinen tekeminen, jolla vältetään monet käytännön ongelmat.

- Sitten toinen asia on niin sanottu kokonaispalvelumalli. Me toivomme, että yritykset verkottuisivat ja syntyisi kokonaispalvelumallin tarjoajia.

Uhkana on kuitenkin kokonaishinnan nousu. Tulevia putkiremontteja saattaa kallistaa myös se, että niiden huippu osuu ensi vuosikymmenelle, jolloin taloustilanne lienee jo nykyistä paremmassa kuosissa.

(MTV3)

Katso Leena Laakson juttu MTV3 Katsomosta (Kauppalehden talousuutiset 19.5.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.