VTT kiistää turvetutkimuksen puolueellisuuden

VTT torjuu epäilyt, että organisaation energiatutkimus olisi puolueellista. Valtion teknillinen tutkimuskeskus korostaa, että se on tehnyt valtiovarainministeriölle taustaselvityksen, ei veroehdotusta.

Keskustelu hallituksen energiaveropäätöksen taustoista sai lisävauhtia torstaina, kun ratkaisun taustalla olleen tutkimuksen puolueettomuus asetettiin kyseenalaiseksi.

Helsingin Sanomat uutisoi, että VTT:n tutkimus voi olla puolueellinen, koska sen tekijällä on ollut sidonnaisuuksia turpeen käyttöä edistäviin yhdistyksiin.

VTT:n viestintäjohtaja Olli Ernvall katsoo, että itse asia ei olisi antanut aihetta räväkkään uutisointiin. Hänen mukaansa tutkimukseen kuuluu voimakas verkottuminen etenkin omien kollegojen kanssa.

- Sitä ei voi tehdä ämpäri päässä eikä pelkästään omia papereita tarkastellen.

Ernvall korostaa, että lobbauksen ja edunvalvonnan kanssa tulee olla tarkka.

- Tämäntyyppistä tilannetta ei ollut aikaisemmin päällä. Monia asioita tarkastellaan nyt tarkemmin.

VTT:n rooliin on liittynyt kysymyksiä

Energiaveroselvityksen laatinut teknologiajohtaja Satu Helynen on kansainvälisen turveyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys ei VTT:n mukaan ole edunvalvontajärjestö, vaan puhtaasti tieteellinen.

VTT:n rooli puolueettomana tutkimuslaitoksena nousi esille hiljattain myös STT:n haastattelemien tutkijoiden näkemyksissä. Heidän mukaansa tutkimuslaitoksen johto on ollut erityisen tarkka julkisista lausunnoista, jotka liittyvät energiapolitiikan linjauksiin ja esimerkiksi kommentteihin turpeesta.

Helsingin yliopiston dosentti Timo Kuuluvainen sanoi taannoin STT:lle, että suomalainen tiedekenttä on monella tieteenalalla voimakkaasti ministeriöiden ohjauksessa ja että tulosohjaus vaikuttaa vahvasti tutkimuskohteiden valintaan. Kuuluvaisen mukaan vaarana on, että laitokset antavat ministeriön linjaa myötäileviä lausuntoja.

Vapossa ei uskota lobbaukseen

Turvetuottaja Vapo tyrmää mahdollisuuden, että turveteollisuus olisi voinut lobbauksella vaikuttaa tutkimukseen.

- Emme me pysty VTT:hen vaikuttamaan, eikä VTT pysty vaikuttamaan politiikkojen päätöksiin turpeen energiaveroista, sanoo Vapon toimitusjohtaja Matti Hilli.

Hilli on itse toiminut lobbausta harjoittavan Finbion puheenjohtajana.

Sen sijaan turveteollisuudessa ollaan huolestuneita poliittisen keskustelun ailahtelevaisuudesta ja faktatiedon puutteesta. Viime päivien tempoilu ja irtiotot lisäävät epävarmuutta asiakkaiden keskuudessa.

Vapon hallituksen puheenjohtaja Juho Lipsanen totesi tänään yhtiön tiedotustilaisuudessa, että verot tulevat ja poistuvat viiden vuoden välein. Vuonna 1999 turpeen verotus toi 3 000 työtöntä, ja nyt tulossa voi olla 2 000 työtöntä, Lipsanen sanoi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat