Vrouw Marian sukelluskuvaukset etenevät

-Onhan näin hyväkuntoinen hylky itselle seikkailu menneisyyteen. Vrouw Marian hylky on loistava, hieno kokonaisuus, kehuu Merimuseon tutkija Matias Laitinen. Samalla hän kiittää erittäin hyväksi video- ja valokuva-aineistoa, jota on syntynyt viikko sitten aloitetulla tutkimusleirillä Nauvon vesillä.

Vrouw Maria

Majaansa leiri pitää Bodön vanhalla merivartioasemalla. Tänään oli vuorossa osittainen miehistönvaihdos Nauvon Pärnäisissä. Koko tutkimusleiri oli tyytyväinen aikaansaannoksiinsa. Tutkijana Laitinen näkee yli 200-vuotiaassa laivanhylyssä enemmän kuin pelkän sisältöaarteen.
-Hylky on kokonaisuus, jossa on nähtävissä menneisyyden koko laivaelämän kirjo rakentamistekniikkoineen ja metodeineen, lasteineen ja purjehtimisineen.

Etsinnöissä ja tutkimuksissa syntyy myös havaintoja miehistön elämästä laivalla. Laitinen johtaa vuosi sitten löytyneellä Vrouw Maria -hylyllä tutkimusleiriä, joka tuottaa meriarkeologista kuvamateriaalia. Kohteena on 1771 Nauvon vesillä uponnut aarrelaiva Vrouw Maria, joka purjehti Amsterdamista kohti päämääräänsä Pietarin hovia. Lastina aluksella oli Katariina Suurelle menossa ollutta taidetta. Hylyn löysi viime vuonna harrastajasukeltajien ryhmä.

Pienbudjetilla kuvausleirille

Ilman vapaaehtoisia sukeltajia hylyn kuvaaminen ei onnistuisi. Tutkimusleirille osallistuu sukeltajia sekä Pro Vrouw Maria - että Teredo Navalis -yhdistyksestä. Laitisen mukaan leirin järjestelyihin on ollut käytettävissä rahaa muutaman kymppitonnin verran. Vapaaehtoisten sukeltajien lisäksi Bodössä on neljä Merimuseon tutkijaa ja yksi Kymenlaakson maakuntamuseosta.

Kuvamateriaalin perusteella tutkijat ovat jo tarkentaneet tietoja hylyn rakenteesta ja lastin sijoittumisesta ruumaan. Hylyn pohjasta on löytynyt lisää mm. takilanosia ja rakenneosia sekä yksi aluksen ankkureista. Hylky on 41 metrin syvyydessä, ja ankkuri löytyi sen viereltä syvältä merenpohjaan hautautuneena. Tutkimusleirin yhteydessä ei tehdä esinenostoja.

Kuvamateriaali sisältyy oleellisena osana arkeologiseen dokumentointiin. Hylystä kuvattuun aineistoon on liitetty myös mittasuhdekaava. Syntyvän kuvamateriaalin pohjalta Merimuseo suunnittelee hylkyyn kohdistuvia jatkotoimia. Arkeologisiin rutiineihin kuuluvat edessä olevat materiaalin luetteloinnit, jälkityöt ja kirjallinen loppuraportti, joka valmistunee syksyn aikana. Ainakaan vielä ei Laitisen mukaan ole tiedossa rahoitusta muihin toimiin. Tutkimusleiri päättyy Hankoon ensi perjantaina.

Vrouw Maria

Vrouw Maria on ollut tasaisesti julkisuudessa löytymisestään lähtien. Sen myötä julkisuuteen nousi myös suomalainen meriarkeologia. Matias Laitinen pitää seikkaa hyvänä.
-Meriarkeologia tulee esiin ja samalla havaitaan, miten minimaalisesti tässä maassa siihen panostetaan. Meriarkeologia tuottaa omalta osaltaan koko kansan tietoisuuteen tietoa menneistä tapahtumista. Siinä tehtävässä Maria-rouvan kaltaiset löydöt toimivat laajan mielenkiinnon kohteina, mutta laajemmassa mittakaavassa ne palvelevat koko meriarkeologiaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat