Mainos

VR vähentää 1200 työntekijää

VR-konserni saneeraa toimintaansa kovalla kädellä. Osana kulukuuria yhtiö aikoo vähentää työntekijämääräänsä 1200:lla vuoteen 2012 mennessä. Henkilöstövähennys on tuntuva, sillä viime vuoden lopussa yhtiö työllisti 12500 henkilöä.

VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro vakuutti tiedotustilaisuudessa, että vähennykset voidaan toteuttaa pääosin eläkejärjestelyillä ja uudelleensijoittamisella. Hän korosti painokkaasti, että yhtiöstä on lähivuosina eläköitymässä runsaasti väkeä.

- On paljon mahdollisuuksia hoitaa nämä asiat hyvin, jotta koviin toimenpiteisiin tarvitsee turvautua mahdollisimman vähän, Aro sanoi.

Aro ei vielä halunnut lähteä haarukoimaan mahdollisten irtisanomisten tarvetta.

- On selvää, että myös näitä ikävämpiä asioita on edessä seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana, Aro kuitenkin arvioi.

Rautatieläisten Liitto ehätti jo tänään vaatimaan, että VR:n henkilöstövähennyksissä pehmeät keinot laitetaan etusijalle. Rautatieläisten Liiton puheenjohtajan Vesa Maurialan mukaan liitossa ymmärretään VR:n muutos- ja sopeutustarvetta. Liitto kuitenkin edellyttää, että vähennykset toteutetaan eläkejärjestelyillä ja uudelleensijoittamisella.

- Pitkäjänteisesti ja pehmein keinoin on ollut aiemminkin VR:n tapa saneerata. Nyt näyttää siltä, että meidän kutsuumme on tältä osin vastattu, Mauriala totesi.

Rahtiliikenteen sukellus rassaa VR:ää

Keskeinen syy VR:n kulukuuriin on yhtiön rahtikuljetusten romahdus, ja yhtiö on kärsinyt erityisesti Venäjän-liikenteen hiipumisesta. VR kuljetti alkuvuonna rahtia liki kolmanneksen vuoden takaista vähemmän, ja yhtiön tammi-kesäkuun tulos painui 15 miljoonaa euroa tappiolle. Viime vuosiin saakka VR.n rahtiliikenne on seuraillut Suomen bruttokansantuotteen kehitystä.

- Nyt kuva on kuin uima-altaan pohja, Aro synkisteli.

Aron mukaan ensi vuosikin tulee olemaan rahdissa synkkä ja sitä eteenpäinkin näkymät ovat vaisuja.

- Suomen raskaan teollisuuden, erityisesti metsäteollisuuden, rakenteelliset muutokset ovat vähentäneet tavaraliikenteen kysyntää. Teollisuuden rakennemuutoksen ennustetaan olevan pysyvä, Aro sanoi.

Viime viikolla osavuosituloksen julkistuksen yhteydessä VR arvioi, että koko vuoden tulos jää selvästi viime vuotta heikommaksi. Nyt laajalla saneerausohjelmalla VR tavoittelee kadottamansa kannattavuuden palauttamista. Osana kulukuuria VR-konserni myllää rakennettaan uusiksi.

Rakenteet ryskyvät etenkin rahdissa ja muissa logistiikkatoiminnoissa, mutta yhtiön mukaan myös henkilöliikenteessä käynnistyy useita hankkeita, joiden tavoitteena on pyrkiä vastaamaan paremmin "matkustajien erilaisiin tarpeisiin".

Vuositasolla VR tavoittelee noin 100 miljoonan euron petrausta kannattavuuteen. Summa kuulostaa sen verran isolta, että pelkällä henkilöstön karsimisella sitä ei kasaan saada. VR kertookin, että tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sekä kustannussäästöjä että uusien kasvumahdollisuuksien etsimistä.

(MTV3 - STT)

Katso Markus Pirttijoen juttu (Kymmenen uutiset 20.8.2009)

IRTISANOMISTEN MÄÄRÄ ON VIELÄ AVOINNA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.