Mainos

VR teki myöhästymisennätyksen - nyt varaudutaan paremmin

Junaliikenne on ollut tänä vuonna ennätyksellisissä vaikeuksissa. Junien täsmällisyyttä on mitattu vuodesta 1992 alkaen ja vuosi 2010 jää historiaan kaikkien aikojen huonoimpana. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Suurin syy junaliikenteen huonoon vuoteen löytyy VR:n mukaan äärimmäisistä sääolosuhteista.

- Kyllä se syy on näissä kaikissa sääilmiöissä: viime talven tapahtumissa, routavaurioissa, kesän myrskyissä ja nyt tässä aikaisessa talvessa, sanoo VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen.

Huonoinakin päivinä 70 prosenttia ajoissa

VR on asettanut tavoitteekseen, että 90 prosenttia kaukojunista saapuisi päätepysäkilleen viiden minuutin tarkkuudella. Tänä vuonna tavoitteeseen yllettiin vain syyskuussa.

Vanhanen huomauttaa, että pari huonoa päivää voi pilata koko kuukauden keskiarvon.

- Heinä-elokuussa, jolloin metsää meni nurin Savon ja Karjalan radoilla, oli sellaisia päiviä, että lähes kaikki junat jäivät ajamatta tai ainakin kaikki jäivät myöhään, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa VR on kuitenkin ottanut viime talvesta opikseen. Lumeen ja pakkaseen on varauduttu aiempaa paremmin ja tänä talvena. Vaikeimpinakin päivinä 70 prosenttia junista on Vanhasen mukaan saatu aikataulussa perille.

- Jos verrataan vaikka lentoliikenteeseen niin eiväthän ne pääse koskaan tällaiseen täsmällisyyteen, Vanhanen heittää.

Osa vastuusta Liikennevirastolla

VR on upottanut viime talven jälkeen kalustoonsa korjaamiseen viisi miljoonaa euroa. Vanhenen kertoo, että Ilmalassa ollaan parhaillaan ottamassa käyttöön glykolisulatusjärjestelmää, joka estäisi lumen ja jään kertymisen junien pohjiin. Lisäksi ensi talven aikana käynnistetään operaatiokeskus, jonka tarkoitus on parantaa tiedonkulkua poikkeustilanteissa.

Vanhanen muistuttaa, että VR ei yksin kanna vastuuta junaliikenteen toimivuudesta. Paljon myöhästymisiä on aiheutunut erilaisista turvalaite- ja vaihdevioista, joiden huolto on Liikenneviraston vastuulla.

- VR vastaa kalustosta mutta ratainfrastruktuuri on kokonaan Liikennevirastolla ja valtion kunnossapidettävänä. Niille asioille me emme VR:llä voi mitään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.