Mainos

VR saanut junansa aikatauluun

Junat ovat kulkeneet tänä vuonna selvästi paremmin aikataulussa kuin viime vuonna.

VR:n omien tilastojen mukaan vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana kaukojunista on myöhästynyt noin kahdeksan prosenttia. Viime vuonna junista myöhästyi kaksitoista prosenttia.

VR laskee kaukojunan myöhästyneeksi, jos se on pääteasemallaan aikataulusta jäljessä yli viisi minuuttia.

Viime vuonna junat jäivät aikataulusta erityisesti tammi-helmikuussa sekä kesäkuukausina. VR:n henkilöliikennejohtajan Antti Jaatisen mukaan myöhästymiset johtuivat erityisesti rataverkon ongelmista. Tämän jälkeen ratojen kuntoa on saatu parannettua, mikä on näkynyt myös junien täsmällisyydessä.

Jaatisen mukaan myöhästymiset keskittyvät Etelä-Suomeen, erityisesti pääkaupunkiseudulle ja pääradan varteen Helsingistä pohjoiseen. Täällä sekä junat että rata ovat kovimmassa käytössä ja matkustajamäärät suurimmat. Hän sanoo, että aamu- ja iltapäiväruuhkien aikaan esimerkiksi Helsingin aseman ratapiha on kokonaisuudessaan käytössä, kuten myös käytännössä kaikki saatavilla oleva junakalusto.

Huomio junista matkustajiin

Jaatinen myöntää, että junien myöhästymisen tilastoiminen ei kerro koko totuutta matkustajien myöhästymisistä. Tässä tilastointitavassa kun pariakymmentä ihmistä kuljettava kiskobussi on yhtä merkittävä kuin tuhat matkustajaa kyydissään kiitävä pikajuna. Siten myöhästyneitä matkustajia voi olla suhteessa enemmän kuin myöhästyneitä junia.

- Alustavien selvitysten mukaan mitään valtavaa eroa ei kuitenkaan ole, Jaatinen vakuuttaa.

Hänen mukaansa VR yrittää lähivuosina siirtää täsmällisyystutkimusten painopistettä junista matkustajiin.

VR:n tavoite on, että kaukojunista vähintään yhdeksän kymmenestä tulee pääteasemalle aikataulussa. Jaatinen kertoo, että raja tuntuu olevan jonkinlainen kipukynnys matkustajille. Jos täsmällisyys putoaa alle yhdeksänkymmenen prosentin, asiakaspalautteen määrä kohoaa heti.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja