VR riemuitsee vähälumisesta talvesta

Vesisateet ja musta maa ovat masentaneet tänä talvena monia suomalaisia, mutta VR:n kannalta tilanne on paras mahdollinen. Junat ovat pysyneet leudon ja vähälumisen talven ansiosta poikkeuksellisen hyvin aikataulussa.

VR-konsernin liikennesuunnittelupäällikkö Herbert Mannerström kertoo, että reilusti yli 90 prosenttia junista on saapunut tänä talvena perille ajallaan tai myöhästynyt alle viisi minuuttia. Kolmena aikaisempana vuonna tilanne oli toinen: Tammikuussa 2005, 2006 ja 2007 aikataulussa pysyneitä junia oli selvästi vähemmän kuin tänä vuonna. Erityisen pahasti junat myöhästelivät vuosi sitten.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuluva talvi on ollut poikkeuksellisen leuto koko maassa, ja luntakin on tullut suuressa osassa maata selvästi keskimääräistä vähemmän. Mannerström pitää selvänä, että kelit näkyvät täsmällisyystilaistoissa.

- Kova pakkanen on aina junaliikenteen kannalta hankalaa, samoin kuin rajut lumipyryt. Nyt ne ovat loistaneet poissaolollaan.

Mannerström vakuuttaa kuitenkin, ettei VR ole laskenut kaikkea sen varaan, että talvet pysyvät jatkossakin leutoina. Esimerkiksi vaihteita on yritetty parantaa niin, että ne toimisivat kunnolla myös talvikeleillä.

- Lumi pakkautuu vaihteisiin ja tukkii ne. Olemme yrittäneet välttää tätä lisäämällä vaihteiden lämmitystä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat