Mainos

VR:n kiskoilla uusia ennätyksiä

Valtionrautatiet kuljetti viime vuoden aikana entistä enemmän sekä tavaraa että matkustajia. Tavaraliikenne ylsi ennätyslukuihin. Keskimääräistä enemmän lisääntyivät metsäteollisuuden kuljetukset, joita on noin puolet koko tavaraliikenteestä.

VR-konsernin viime vuoden tulos rahoituserien jälkeen oli yli 581 miljoonaa markkaa. Liikevaihtoa kertyi 6,2 miljardia. Tulosta ei voi suoraan verrata edelliseen tilikauteen, koska se oli puolentoista vuoden mittainen. Yhtiön mukaan toiminnallisen tuloksen voi kuitenkin arvioida hieman parantuneen.

Edellisen, heinäkuusta 1995 vuoden 1996 loppuun kestäneen tilikauden aikana konsernin liikevaihto oli 9,4 miljardia ja rahoituserien jälkeinen tulos 958 miljoonaa markkaa.

VR Cargon kuljettama tavaraliikenne nousi 40,3 miljoonaan tonniin, mikä on kaikkien aikojen suurin määrä. Edellisvuodesta se kasvoi 7 prosenttia. Tavaraliikenteen liikevaihto oli nyt noin 2 miljardia markkaa, kun se edellisellä puolentoista vuoden mittaisella tilikaudella oli 2,8 miljardia.

Metsäteollisuuden kuljetusten osuus oli noin puolet koko tavaraliikenteestä ja kotimaan kuljetuksista 60 prosenttia. Myös kemianteollisuuden kuljetukset lisääntyivät, mutta metalliteollisuuden kuljetukset vähenivät hieman. Venäjän liikenne kasvoi runsaat 3 prosenttia ja länteen päin kulkeva junalauttaliikenne runsaat 5 prosenttia.

Henkilöliikenteen liikevaihto oli 1,5 miljardia markkaa, kun se edellisellä tilikaudella oli 2,2 miljardia. Kaukoliikenteen matkustajamäärä kasvoi yli 5 prosenttia ja pääkaupunkiseudun lähiliikenne runsaat 6 prosenttia. Matkustajia liikkui entistä enemmän varsinkin Turun ja Helsingin välisellä rantaradalla ja Venäjän liikenteessä.

VR-konserni investoi viime vuonna 705 miljoonaa markkaa. Suurin menoerä olivat uudet Sr2-veturit, joihin käytettiin vajaat 200 miljoonaa. Sekä tavara- että henkilövaunuihin investoitiin noin 100 miljoonaa.

Vuoden lopulla VR tilasi Fiat Ferroviarilta kahdeksan Pendolino-junaa, jotka maksavat noin 600 miljoonaa markkaa. Pendolinot toimitetaan vuosina 2000-2002. VR-Rata korjasi ja lisärakensi valtion omistamaa rataverkkoa vuoden aikana noin 1,7 miljardilla markalla.

Konserniin kuuluvan Pohjolan Liikenteen liikevaihto oli noin 940 miljoonaa markkaa. Heinäkuussa hankittu osake-enemmistö Combitrans Oy:stä nosti autoilla kuljetetun tavaramäärän 5 miljoonaan tonniin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.