VR:n kameravalvonnasta poru - "kohteen saatava kuvat itselleen"

VR ja tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vääntävät kättä asemien ja junien kameravalvonnasta.

Aarnio väläyttää jutun viemistä muille viranomaisille, jos meno ei muutu. VR lupaa muutoksia, joista osan se on jo tehnyt. Se ei kuitenkaan perusta ehdotettua palvelupistettä valvontakamerakuvien tarkastamista varten.

Tietosuojavaltuutetun puuttuminen kameravalvontaan liittyy poliisin jo päättyneeseen tutkintaan VR:n epäillystä laittomasta henkilörekisteristä. Vaikka sellaista ei ollut, Aarnio löysi toiminnasta kohennettavaa.

Aarnion mielestä kansalaisille pitäisi esimerkiksi tehdä selväksi, mihin palvelupisteeseen voi ottaa yhteyttä kameratallenteiden tarkastamista varten. Erillinen yhteyspistekin voisi olla paikallaan, koska konsernin rakenne on niin monimutkainen.

– Kuvat on myös saatava itselleen, jos niitä on, Aarnio sanoo.

Tietosuojavaltuutettu on jo kaksi kertaa puuttunut yhtiön lausuntoihin, joiden mukaan ihmisillä ei ole tarkastusoikeutta VR:n heistä tallentamiin tietoihin. Viimeksi näin sanoi yhtiön silloinen turvallisuusjohtaja Yrjö Poutiainen maaliskuussa. Tarkastusoikeuden tarkoitus on muun ohella varmistaa, että molemmilla osapuolilla on samat tiedot käytettävissään. Tämä on tärkeää, jos joku on pahoinpidelty tai syyttää vartijaa liiasta voimankäytöstä.

– Jos kolmannen kerran kuulen, että joku VR:n edustaja sanoo, ettei kameranauhoitteisiin saa tutustua, rupean harkitsemaan, vienkö asian tietosuojalautakuntaan tai syyttäjälle.

”Turvayhtiön kanssa tarvitaan tarkka sopimus”

VR:llä on tallentavia kameroita asemilla ympäri maan, sata pelkästään Helsingissä. Niillä valvotaan omaisuutta ja matkustajien turvallisuutta. Kameravalvontaa hoitaa VR:n puolesta Turvatiimi. Kuvaaminen ja kuvista syntyvä henkilörekisteri ovat VR:n vastuulla.

Poliisitutkinnassa tuli esiin väitteitä, joiden mukaan kuvia olisi hävitetty tarkoituksellisesti. Hävittämisestä ei löytynyt näyttöä. Sitä ei selvitetty, miten VR on suojannut tietonsa asiattomalta käsittelyltä.

Aarnion mukaan kameravalvonnan käyttötarkoitus pitäisi kirjoittaa tarkasti sopimuksiin vartiointiyhtiön kanssa. Lisäksi tulisi sopia muun muassa käyttöoikeuksista ja käytön valvonnasta. Näin kukaan ei pääsisi väistelemään vastuuta.

STT:n tietojen mukaan VR:n ja Turvatiimin sopimuksessa on henkilötietojen käsittelystä vain maininta salassapitovelvollisuudesta.

"Tarkastusoikeudesta ei epäselvyyttä"

VR kilpailuttaa parhaillaan turvapalvelusopimustaan. Yhtiö lupaa kirjallisessa vastauksessaan tietosuojavaltuutetulle, että tämän antamat ohjeet huomioidaan uudessa sopimuksessa.

Kansalaisten yhteydenottokanavan VR katsoo jo olevan kunnossa. Mahdolliset valvontakuvansa voi pyytää itselleen matkustajaliikenteen nettisivuilta linkin takaa löytyvästä osoitteesta.

VR:n nykyinen turvallisuusjohtaja Rauno Hammarberg sanoo, ettei tarkastusoikeudesta ole enää mitään epäselvyyttä yhtiössä. Jokaisella on oikeus kuviin, joita hänestä on rekisteriin tallennettu.

– Kuvien antaminen on teknisesti hankalaa. Kyse on liikkuvista kuvista, joista pitää yksityisyyden suojan takia poistaa kaikki muut ihmiset.

Tarkastuspyyntöjä tulee kuitenkin hyvin vähän. Senkin vuoksi erillistä yhteyspistettä pidetään yhtiössä tarpeettomana.

– Eikä tällaista asiakaspalvelupistettä ole Suomessa muillakaan yhtiöillä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat