Mainos

VR: Lakon tuoma hyöty kaatui kurjiin keleihin

Lakon tuomaa taloudellista hyötyä on vaikea arvioida varsinkin hiihtolomakauden aikana. VR-Yhtymän tiedottaja Leena Linnamäki toteaa, että lakon tuoma hyöty matkustajina on huvennut osittain talven kurjiin säihin, joiden vuoksi junat ovat myöhästelleet ja vuoroja on jouduttu perumaan.

Lennonjohtajien lakko ei ole paljon hymyn aihetta antanut, mutta ainakin matkustajista kilpailevilla liikennevälineillä on periaatteessa aihetta pieneen nykimiseen suupielissä. Koska monelle lentomatkustajalle tosiasia on, että vuori ei edelleenkään tule Muhammedin luo, on ollut pakko matkustaa jollain muulla keinolla.

VR-Yhtymän tiedottaja Leena Linnamäki myöntää myös, että samalla osa lakon vuoksi tarjolla olleesta PR-hyödystä ja sympatiasta yleisön palvelijana on hautautunut lumimyräköihin. Vaikka bussiliikenne kilpailee lentoliikenteen kanssa VR:ää vähemmän, se saattaa VR:n myöhästelyjen ja peruutusten vuoksi saada lisää ystäviä kärsimättömistä lento- ja junamatkustajista. -Näin saattaa olla. Kyllähän nimenomaan täsmällisyyden pitäisi olla meidän valttimme. Linnamäki toteaa.

VR:n lähes koko kynnelle kykenevä vaunukapasiteetti on haettu lakon ja hiihtolomien vuoksi tallista. Lakko näkyy Linnamäen mukaan erityisesti ensimmäisen luokan ja makuuvaunupaikkojen kysyntänä ja loppuunmyyntinä. Ylipäänsäkin pohjoisen ja Itä-Suomen junissa on tällä hetkellä täyttä.

Myös ruotsinlaivoilla vilskettä

Lakko näkyy myös ruotsinlaivoilla. Viestintäjohtaja Seija-Riitta Laakso Silja Lineltä toteaa, että matkustajia on tilastoitu "jonkin verran" enemmän. -Mitään tarkkoja lukujahan meillä ei ole, koska emme voi kysyä ihmisiltä, minkä takia he matkustavat laivalla, Laakso toteaa. Laivamatkailun painopistettä lakko ei ole kuitenkaan muuttanut. Risteilyliikenne jyrää edelleen työmatkasukkuloinnin. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan juuri ole esimerkiksi kaupparatsulla, jonka pitää päästä Tallinnaan ja Ahvenanmaalle bisneksiään hoitamaan. -Tietenkin tällä hetkellä on paljon myös sellaisia matkustajia, jotka menevät ensin Tukholmaan laivalla ja jatkavat sitten lentämällä sieltä, Laakso sanoo.

Bussiliikenne vilkasta

Linja-autoliiton tiedottajan Eine Rossin mukaan bussiliikenteellä ei lakon vuoksi ole ollut kapasiteetin puolesta hätäpäivääkään. Bussiliikenteen volyymin kannalta lentomatkustajien määrä on vielä pieni. -Kyllä tuolta Keski-Suomen suunnalta kuuluu sellaista, että on paljon vilkkaampaa ollut. Mistään valtavista ryntäyksistä en ole kuitenkaan kuullut, sanoo Linja-autoliiton tiedottaja Eine Rossi.

Hiihtolomaliikenne ei Rossin mukaan ole bussiliikenteelle kummoinenkaan ongelma edes lentolakon päälle lätkäistynä. Juhannus- ja joululiikenne näkyvät matkustajamäärissä paljon selvemmin, koska hiihtolomalle lähdetään suksien, kelkkojen ja koirien kanssa mieluummin omalla autolla.

Rossin mukaan lakko on lisännyt selvästi pitkien linjojen matkustajamääriä. Urakkaa on riittänyt myös lentomatkustajien kuljetuksessa muille lentokentille ja takaisin Helsinki-Vantaan ollessa suljettuna. Lentokenttäliikenteeseen on valjastettu 40-60 bussia.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.