Mainos

Voodoopapitar Carole Art Retretissä

Haitilainen voodoopapitar Carole Demesmin Arty esiintyy keskiviikkona Yöttömän yön taidetapahtumassa, jonka Retretin taidekeskus järjestää. Arty sekä laulaa että kertoo voodoon merkityksestä.

Carole Arty saapui tiistaina Suomeen Pariisin kautta. Taidekeskus Retretin tämän kesän tarjontaan kuuluu haitilaisen taiteen laaja esittely.

Haitin valtauskonto juontaa juurensa siirtomaa-ajalta, jolloin Afrikasta tuotujen orjien alkuperäiset uskomukset sekoittuivat katoliseen uskoon. Voodoo on ollut monissa vaiheissa vainottu uskonto.

Carole Arty on vihitty papiksi Haitissa, jossa hän on myös opiskellut voodoouskontoon liittyvää lääkeyrttien käyttöä, rumpujen soittoa sekä visuaalisia taitoja kuten maalausta ja väriteoriaa. Hän on tunnettu ja arvostettu laulaja, joka on esiintynyt laajoille yleisöille paitsi Haitissa myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Hän on hälventänyt esiintymisillään ennakkoluuloja, joita voodoohun liittyy. Hän on maansa kulttuurin ja kansanmusiikin tärkeä lähettiläs. Haitissa hän on saanut useita palkinoja työstään. Vuonna 1986 hänet valittiin Haitin äidiksi.

Yöttömässä yössä on myös lapsille ohjelmaa. Klovnipari Mone ja Sissi esiintyy. Lapsille on lisäksi ohjattua työskentelyä kuvataidepajassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.