Mainos

Voitonpäivän juhlinta sujunut rauhallisesti Virossa

Turvatoimet ovat edelleen tiukat etenkin Tallinnassa, sillä venäläiset juhlivat voitonpäivää vasta tänään. Poliisi on varautunut uusiin mellakoihin.

Katkeamattomat ihmisketjut ovat kulkineet kohti Tallinnan sotilashautausmaata viedäkseen kukkia, seppeleitä ja kynttilöitä kiistellylle Pronssisoturi-patsaalle. Iltapäivään tultaessa sadat ihmiset olivat käyneet tuomassa tervehdyksensä ja patsaan jalusta sekä sitä ympäröivä kiviaita olivat yhtenä kukkamerenä.

Jo aamulla hautausmaalla kävi Venäjän Viron-suurlähettiläs Nikolai Uspenski. Suuren seppeleen laskenut suurlähettiläs joutui heti varsinkin venäläisen median kiihkeään pyöritykseen.

Hyvin vastahakoisesti kommentteja jakanut lähettiläs totesi venäläismedialle, ettei voitonpäivän juhlinnan pitäisi häiritä ketään. Uspenski sanoi myös olevansa tyytyväinen siitä, että ihmiset aikoivat edelleen viedä kukkia myös patsaan entiselle sijaintipaikalle Tõnismäelle. Itse patsaan siirtoa tai mellakoita nopeasti paikalta poistunut lähettiläs ei kommentoinut.

Tõnismäelle alkoi puoliltapäivin saapua ihmisiä laskemaan kukkia ja kynttilöitä. Mellakka-aidoin eristettyyn puistoon ei kukaan päässyt, joten punaisia neilikoita työnnettiin aitaan ja kynttilät laskettiin sen eteen. Tõnismäellä on myös istutettu kymmeniä tuhansia keltaisia orvokkeja. Viron hallituksen ja Tallinnan kaupungin edustajien mukaan vielä ei ole päätetty, mitä paikalle tehdään, kun orvokit kuihtuvat.

Monilla paikalle saapuneilla oli mukanaan myös valkoisia ilmapalloja, joissa oli Pronssisoturin kuva sekä teksti "Muistan. Olen ylpeä". Iltapäivällä Tõnismäelle saapui myös patsaan äänekkäimpiin puolustajiin kuuluva venäläisaktivisti Dmitri Klenski, joka antoi lukuisia haastatteluja venäläismedialle.

Levottomuuksista tai häiriöistä ei viranomaisille ainakaan iltapäivään mennessä ollut tullut tietoja.

Myös muualla Virossa sadat ihmiset olivat liikkeellä, mutta juhlinta keskittyi lähinnä kukkien laskemiseen muistomerkeille ja hautausmaille.

Eilen voitonpäivän varsinaiset juhlallisuudet sujuivat Tallinnassa odotettua rauhallisemmin. Mielenosoituksia ei ollut edes Pronssisoturi-patsaan luona. Turvatoimet ovat kuitenkin yhä kireät etenkin Tallinnassa, ja poliisi on varautunut uusiin levottomuuksiin.

Tilannetta rauhoittaa alkoholin myyntikielto, joka jatkuu Tallinnassa ja Harjun maakunnassa huomisaamuun. Alkoholin tarjoilu on kielletty myös terasseilla.

Myös joukkokokoukset on edelleen kielletty sekä Tallinnassa että sitä ympäröivässä Harjun maakunnassa. Viranomaiset ovat muun muassa lähettäneet kouluille kirjeitä, joissa vedotaan oppilaisiin, jotta nämä pysyisivät koulussa eivätkä lähtisi kaupungille.

Savisaar kieltää tavanneensa duuman delegaatiota

Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar kieltää tavanneensa salaa kaupungissa vierailleen duuman delegaation johtoa.

Savisaar sanoi kaupunginhallituksen tiedotustilaisuudessa, että väitettyä tapaamista ei tapahtunut. Hänen mielestään tapaaminen olisi kuitenkin ollut aiheellinen, koska Savisaarella ja duuman edustajilla olisi ollut paljon puhuttavaa.

Savisaaren mukaan hän näki kyllä vappuyönä lähetystön johtajan Leonid Slutskinin ja tervehti tätä, mutta he eivät keskustelleet. Savisaar syytti mediaa asioiden vääristämisestä ja niiden kertomisesta väärällä tavalla.

Viron media kertoi isoin otsikoin vapun aikana Savisaaren keskusteleen Slutskinin kanssa salaa. Virolaiset alkoivat mm. vaatia Savisaaren eroa kaupunginjohtajan pikalta.

Lue myös:

(MTV3-STT-Postimees)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.