Mainos

Voimakas supertaifuuni uhkaa jälleen Filippiinejä

Filippiinejä lähestyy vaarallisen voimakas supertaifuuni Hagupit.

Supertaifuuni Hagupit kulkee Tyynellämerellä kohti Filippiinejä, missä valmistaudutaan jo taifuunin tuloon. Myrskyn reitti on kuitenkin vielä epävarma.

– Taifuunin keskituulennopeus on ollut jo 79 m/s ja puuskat 97 m/s, mutta näyttää siltä, että myrsky on yhä voimistumassa. Taifuuni kuuluu vuoden voimakkaimpien joukkoon tähän asti. Ennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta. Taifuuni voi suunnata suoraan Filippiinien keskiosan yli tai kaartaa rannikkoa viistäen pohjoiseen. Jättimäisen katastrofin uhka on kuitenkin olemassa, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Hagupitin keskituuli voi voimistuessaan olla noin 85 m/s ja puuskat yli 100 m/s.

Taifuuni saattaa osua samoille alueille, joilla erittäin voimakas taifuuni Haiyan teki rajua tuhoa reilu vuosi sitten marraskuussa. Taifuuni Haiyanissa menehtyi tai jäi kateisiin noin 7350 ihmistä. Tuhoalueilla ei ole vielä toivuttu katastrofista ja osa ihmisistä asuu yhä teltoissa. Hagupitin ennakoidaan olevan hieman Haiyania heikompi, mutta esimerkiksi voimakkaat veden nousut ovat nytkin mahdollisia.

Ennusteen mukaan Hagupitin keskus olisi lähinnä Filippiinejä viikonloppuna ja alkuviikolla. Taifuunin sateet ja tuulet kestävät useita päiviä. Filippiineillä on jo alettu evakuoida ihmisiä. Kouluja ja virastoja on suljettu ja laivat määrätty jäämään satamiin.

Filippiineille osuu vuosittain noin 20 isoa myrskyä. Viime vuosina ne ovat olleet tuhoisia. Haiyanin lisäksi yli 1900 ihmistä sai surmansa taifuuni Bophan takia joulukuussa 2012. Joulukuussa 2011 trooppinen myrsky Washi tulvineen surmasi yli 1200 ihmistä. Haiyan, Bopha ja Washi ovat eniten kuolonuhreja aiheuttaneet myrskyt maailmalla viime vuosien aikana.

MTV UUTISET - AFP - REUTERS

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.