Mainos

Voimakas pommi-isku Jerusalemissa

Itsemurhapommi-isku tappoi 19 ja haavoitti viittäkymmentä ihmistä Jerusalemin eteläosassa. Palestiinalainen äärijärjestö Hamas on paljastunut iskun tekijäksi. Israel on aloittanut kostotoimet.

Palestiinalaismies räjäytti voimakkaan pommin aamulla bussissa Jerusalemin eteläosassa. Poliisi- ja sairaalalähteiden mukaan kuolonuhreja on 19, joista ainakin yksi on koulupoika. Haavoittuneita on viitisenkymmentä. Heistä viisi on edelleen kriittisessä tilassa, joten kuolleiden lukumäärä saattaa vielä nousta.
Pahimmin haavoittuneiden joukossa on useita 10-12-vuotiaita lapsia. Räjähdys sattui Jerusalemin eteläpuolella bussipysäkillä palestiinalaisten asuinalueen risteyksessä. Paikka sijaitsee lähellä Gilon siirtokuntaa, josta bussi oli lähtenyt. Poliisin mukaan bussissa oli runsaasti koululaisia matkalla kouluun.

Palestiinalaismies nousi bussiin ja räjäytti heti pommin. Bussista ei jäänyt jäljelle juuri muuta kuin hiiltynyt runko. Jerusalemin poliisipäällikkö Mickey Levy luonnehti iskua Israelin radiossa "hyvin pahaksi". Poliisi oli tiistaina hälytystilassa tiedustelulähteiden varoitettua mahdollisesta pommi-iskusta Jerusalemissa.

Palestiinalainen ääriryhmä Hamas ilmoittautui itsemurhahyökkäyksen tekijäksi. Iskun tekijä oli 23-vuotias opiskelija Mohammed al-Ghul, joka oli kotoisin Nablusin ja Jeninin välissä sijaitsevalta Al-Faraan pakolaisleiriltä. Hänen veljensä Iyad pidätettiin iskun jälkeen. Veli työskentelee sairaanhoitajana itäjerusalemilaisessa sairaalassa.

Israel vastaiskuun

Israelin hallituksen turvallisuuskomitea päätti eilisiltana "pikaisista sotilaallisista toimista" itsemurhaiskun johdosta, kertoi Israelin radio. Pääministeri Ariel Sharonin johdolla kokoontuneet turvallisuudesta vastaavat ministerit keskustelivat myös palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin johtavien avustajien mahdollisesta karkottamisesta. Arafatin itsensä karkottaminen ei ollut esillä.

Israelin vastaiskusta saatiin esimakua, kun sraelilaiset panssarivaunut tunkeutuivat tiistai-iltana Jeninin kaupunkiin Länsirannalla. Ainakin viisi panssarivaunua vyöryi Jeniniin pimeän tultua. Palestiinalaiset tulittivat niitä kaupungin pakolaiskortteleista, mutta panssarivaunut eivät vastanneet tuleen. Kaupungin yllä nähtiin kaksi helikopteria ja F-16-hävittäjiä. Lisää panssarivaunuja oli silminnäkijöiden mukaan matkalla Jeniniin.

Sharon: Ei palestiinalaisvaltiota

Sharon tuomitsi pommi-iskun ja vannoi taistelevansa "palestiinalaisterrorismia" vastaan. Sharon vieraili bussin räjähdyspaikalla aamulla. -Tämä kammottava asia, jonka näemme edessämme, on jatkoa palestiinalaisterrorille, ja meidän pitää taistella sitä vastaan, Sharon sanoi paikalla olleille tiedostusvälineille.

Sharon torjui samassa yhteydessä palestiinalaisvaltion perustamisen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Sharon vieraili bussipommi-iskun tapahtumapaikalla. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi olevansa huolissaan Lähi-idän väkivaltaisuuksista ja siviiliuhreista. EU:n tämänhetkisen puheenjohtajamaan Espanjan ulkoministeri Josep Pique kuvasi iskua "raukkamaiseksi". Britannian ulkoministeri Jack Straw puolestaan sanoi iskun kuvastaneen "sanoinkuvaamatonta pahuutta" ja vaati palestiinalaisten presidentiltä Jasser Arafatilta tiukempia toimia terrorismin pysäyttämiseksi. Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson tuomitsi iskun kovin sanoin.

Palestiinalaiset ääriryhmät ovat kuluvan vuoden aikana tehneet kaikkiaan 32 pommi-iskua, joista 25 Israelin alueella ja seitsemän juutalaissiirtokunnissa Länsirannan ja Gazan alueilla. Näistä kahdessa tapauksessa pommi kuitenkin räjähti ennen aikojaan, ja kerran itsemurhapommittaja ammuttiin ennen iskua. Lisäksi yhdeksän kertaa aseistautunut palestiinalainen on surmannut israelilaisia, näistä viidessä tapauksessa siirtokunnissa. Lukuun eivät kuulu yksittäiset autoilijoiden ampumiset.

Powell Lähi-Itään?

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush harkitsee ulkoministeri Colin Powellin lähettämistä pikaisesti Lähi-itään. Powellin ennakoidaan lähtevän alueelle mahdollisesti jo ensi viikolla.

Virkamieslähteiden mukaan Powellin Lähi-itään lähettämistä oli mietitty jo ennen eilistä itsemurhaiskua. Tuhoisa isku lykännee myös Bushin palestiinalaisvaltiota koskevan suunnitelman julkistamista. Suunnitelmasta kerrotaan julkisuuteen ennakkoarvioiden mukaan aikaisintaan torstaina.

Alustavasti suunnitelmasta piti kertoa tänään tai huomenna. Väkivalta on "lykännyt rauhanmahdollisuuksia", sanoi ulkoministeriön tiedottaja Richard Bouchier. Virkamiesten mukaan Bush ei aio kuitenkaan hylätä suunnitelmaansa palestiinalaisvaltiosta. -Me etsimme tapoja päästä eteenpäin, vakuutti Bouchier. Hän kieltäytyi kuitenkin kertomasta, matkustaako Powell alueelle.

Ennakkotietojen mukaan Bush esittäisi palestiinalaisvaltion asteittaista syntyä. Ensin perustettaisiin väliaikainen palestiinalaisvaltio, joka olisi vain rajoitetusti suvereeni ja jolla olisi myös väliaikaiset rajat.

Iskut Israelissa tammikuusta lähtien


-Tammikuun 27. päivänä ensimmäinen naispuolinen itsemurhapommittaja surmaa itsensä ja yhden israelilaisen Jerusalemissa. Yli sata loukkaantuu.

-Maaliskuun 9. päivänä itsemurhapommittaja ja 11 israelilaista kuolevat räjähdyksessä jerusalemilaisessa kahvilassa. 54 loukkaantuu.

-Maaliskuun 27. päivänä pommi-isku surmaa 29 israelilaista ja iskun tekijän netanyalaisessa hotellissa. Israel aloittaa laajan operaation Länsirannalla.

-Maaliskuun 31. päivänä itsemurhapommittaja surmaa 15 israelilaista haifalaisessa ravintolassa. Yli 30 loukkaantuu.

-Toukokuun 7. päivänä itsemurhapommittaja surmaa itsensä ja 16 israelilaista biljardihallissa lähellä Tel Avivia. 57 loukkaantuu.

-Toukokuun 19. päivänä 13 israelilaista ja itsemurhaiskun tekijä kuolee räjähdyksessä Netanyan torilla. Viitisenkymmentä loukkaantuu.

-Kesäkuun 5. päivänä palestiinalainen ajaa räjähteillä lastatun auton bussin kylkeen Pohjois-Israelissa. Räjähdeauton kuljettaja ja 17 israelilaista saavat surmansa, 38 loukkaantuu.

-Kesäkuun 18. päivänä palestiinalaismies räjäyttää itsensä bussissa Etelä-Israelissa. Ainakin 18 kuolee ja noin 50 loukkaantuu.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)


(Seitsemän uutiset 18.06.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.