Mainos

Voiko surffailu kannettavalla vaurioittaa spermaa?

Tutkijat haluavat selvittää, voiko surffailu kannettavalla tietokoneella vaurioittaa miesten hedelmällisyyttä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Laboratoriokokeiden perusteella näyttää siltä, että kannettavassa tietokoneessa ollut langaton yhteys olisi vaikuttanut testihenkilöiden siemennesteeseen. Altistumisen jälkeen siittiöt olivat huonompia liikkumaan ja niiden genetiikka oli muuttunut verrattuna tilanteeseen ennen surffailua.

Tutkijat eivät vielä väitä, että surffailu heikentää siemennesteen laatua, mutta heidän mielestään tutkimuksia täytyy jatkaa.

Tutkimuksessa siemennestenäyte jaettiin kahteen astiaan. Toinen astia sijoitettiin neljäksi tunniksi langattomalla internet-yhteydellä varustetun kannettavan tietokoneen viereen. Toinen näyte oli muuten samanlaisissa olosuhteissa, mutta sen vieressä ei ollut tietokonetta.

Tutkimukseen osallistui 29 spermanluovuttajaa. Tulokset julkaistiin Fertility and Sterility -nimisessä julkaisussa.

Argentiinalaiset ja amerikkalaiset tutkijat arvelevat, että tietokoneesta huokuvalla lämmöllä ei ole ollut vaikutusta testiin. Lämmön tiedetään heikentävän siittiöitä.

– Testissä siittiöt ovat hyvin herkkiä joutuessaan kehon ulkopuolelle - kehossa niillä on muiden solujen ja kudosten tuoma suoja. Tämän vuoksi tutkimuksesta ei voida suoraan päätellä, että neljän tunnin surffailu vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen, sanoo hedelmällisyyslääkäri Allan Pacey.

– Asiasta tarvitaan laajempia tutkimuksia. Miesten kannattaa kuitenkin välttää kannettavan käyttöä sylissä. Tietokoneen pohja saattaa kuumentua voimakkaasti ja kivesten kohonnut lämpö on yksi huonolaatuisen siemennesteen tekijä.

Pacey kertoo tapauksesta, jossa mies sai palovammoja penikseensä surffailtuaan sylitietokoneella liian pitkään.

Britannian terveysviranomaiset ovat tutkineet tarkasti langattomien verkkoyhteyksien käyttöä. Sen mukaan wi-fi-yhteyksiä käyttävät ihmiset altistuvat radioaallolle, jotka tosin ovat hyvin heikkoja eikä niiden ole havaittu vaikuttavan terveyteen.

(MTV3 - BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.