Mainos

Voiko poika harrastaa cheerleadingia? Suomalaiskuvaajan projekti pyrkii rikkomaan lasten harrastuksiin liittyviä stereotypioita

Suomalaiskuvaaja toivoo, että hänen uusin projektinsa auttaisi lapsia valitsemaan harrastuksensa omien mieltymysten, ei sukupuoliroolien mukaan. 

Perinteisesti ajatellaan, että tyttöjen tulisi harrastaa tanssia, ratsastusta ja käsitöitä, poikien puolestaan jalkapalloa, jääkiekkoa ja moottoriurheilua. Näin ei kuitenkaan ei tarvitse olla.

Tätä mieltä on ainakin Pohjois-Savosta kotoisin oleva kuvaaja Marke Liimatainen, joka haluaa uusimmalla valokuvaprojektillaan rikkoa lasten harrastuksiin liittyviä stereotypioita. 

Kuvaaja kehuu lapsia mahtaviksi kuvattaviksi 

Liimatainen keksi idean projektiin lähes vahingossa miettiessään, mitkä vanhat stereotypiat ovat vielä nykyisinkin pinnalla. 

– Lähdin miettimään tätä aihetta ja miten voisin auttaa rikkomaan noita stereotypioita. Sain idean kuvata lapsia, joiden harrastukset ja leikit rikkovat yhteiskunnan asettamia odotuksia siitä, mitä tyttöjen ja poikien pitäisi tehdä.

Hän kuvasi harrastustensa parissa olevia lapsia Suomessa, Italiassa ja Yhdysvalloissa helmi–kesäkuun välisenä aikana. Liimataisen mukaan lapset ovat hauskoja ja inspiroivia kuvattavia. Vaikka kuvaaja ei tuntenutkaan lapsia etukäteen, hän lähti jokaiseen kuvaukseen hymy huulilla.

– Lapset olivat innoissaan ja nauttivat selvästi siitä, että saivat tehdä sitä, mitä rakastivat.

Kuvauksen jälkeen Liimatainen kertoo saaneensa vanhemmilta viestejä, joissa he kiittelivät ja kertoivat lapsillaan olleen hauskaa.

Pikkupojan rohkeus jäi erityisesti mieleen

Kaikista kuvauksista Liimataisen mieleen jäi erityisesti 8-vuotiaan Kaliforniassa asuvan Tommyn tarina. Pienessä kaupungissa asuva Tommy harrastaa cheerleadingia ja on ainoa poika koko joukkueessa. Tommya on kiusattu koulussa harrastuksensa takia, ja jopa treeneissä mukana olevat vanhemmat ovat tulleet sanomaan hänelle, ettei kyseessä ole poikien harrastus. 

– Tommy ei kuitenkaan välitä, koska hän rakastaa mitä tekee ja on jättänyt kaikki muut harrastukset, jotta voi keskittyä cheerleadingiin, Liimatainen ihailee pojan rohkeutta.

Liimatainen toivoo, että kuvat auttavat rikkomaan vanhoja stereotypioita ja kannustavat lapsia harrastamaan juuri sitä, mitä he itse haluavat. 

Katso projektiin osallistuneiden lasten kuvat ja lue heidän harrastuksiinsa liittyvät tarinat artikkelin alussa olevasta kuvagalleriasta. Kaikki projektin kuvat voit käydä katsomassa täältä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.