Voiko nainen synnyttää väärällä nimellä?

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kaksikon eli isän ja hänen tyttärensä nuoren naisen vankina pitämisestä ja alistamisesta vankeuteen.

Nainen oli pakotettu synnyttämään miehelle neljä lasta. Lapset merkittiin kyseisen isän tyttären lapsiksi. Uhri oli käynyt synnytyssairaalassa ja neuvolassa aina kyseisen tyttären kanssa. Oikeuden mukaan uhri oli esiintynyt tyttären nimellä.  

Lapset ilmoitetaan ensi kertaa väestötietojärjestelmään synnytyssairaalasta. Voiko äiti synnyttää väärällä nimellä?  

– On se mahdollista. Emme voi tarkistaa nimeä kuin kuvallisesta henkilötodistuksesta. Potilas voi tulla synnyttämään keskellä yötä, emmekä voi käännyttää häntä, jos tällaista dokumenttia ei ole mukana. Täällä tiedämme, kuka lapsen synnyttää, mutta tieto (henkilöllisyydestä) on sen ilmoittajan varassa, kertoo Hyksin naistentautien ja synnytysten hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander.

Kuinka poikkeuksellisesta tapauksesta on kyse?  

– Tällaiset tilanteet ovat hyvin epätavallisia. Jos tämä olisi yleistä, pitäisi pyytää aina joku dokumentti, kun lapsi kirjataan. Muistan yhden tapauksen, jossa maahanmuuttaja ilmoitti huonolla kielitaidolla väärän tiedon.

Millaiset ohjeet neuvoloissa on äidin tai lapsen henkilöllisyyden tarkistamiseksi, perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala Helsingin kaupunki?  

– Tarkistetaan raskaana olevan äidin henkilöllisyystodistus ensimmäisellä käynnillä neuvolassa samalla, kun tehdään sähköisen asioinnin sopimus.  

Miten teillä toimitaan, jos äidillä ei ole henkilöllisyystodistusta tai epäillään väärää tietoa?  

– Jos epäillään väärää tietoa, pyydetään henkilöllisyystodistus.  

Pirkanmaan käräjillä tuomitussa jutussa neuvolassa heräsi epäilys äidin tilanteesta, mutta väärien tietojen takia äidin tavoittaminen oli hankalaa. Millaiset ohjeet teillä on, jos epäillään, ettei kaikki ole äidillä tai lapsella kunnossa?

– Jos neuvolassa herää huoli äidin tai lapsen tilanteesta, neuvolan terveydenhoitaja tekee kotikäynnin yhdessä lapsiperheiden perhetyön kanssa, sovitaan lisäkäyntejä neuvolaan, järjestetään ylimääräisiä neuvolan lääkärin vastaanottokäyntejä ja tehdään lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoitus voidaan myös tehdä ennakollisena ennen lapsen syntymää.  

Lue myös:

    Uusimmat