Mainos

Voiko maalipurkilla pysäyttää Maata uhkaavan asteroidin?

Viikon päästä maapallon ennätyksellisen läheltä ohittava asteroidi löydettiin viime vuoden alussa. Asiantuntijat ovat siitä lähtien tarkkailleet intensiivisesti asteroidin lentorataa, jotta selviäisi, onko taivaankappale osumassa maapallolle.

Lähimmillään 2012 DA14-niminen asteroidi käy vain 27 700 kilometrin päässä planeettamme pinnasta eli se ohittaa Maan lähempää kuin useat satelliitit.

Selvää siis on, ettei taivaankappale osu ensi perjantaina Maahan, mutta entä jos asteroidin lentorata olisikin toinen? Voitaisiinko maapallolla tehdä jotain?

Rakettimoottori vai robottiluotain ja maalipurkki?

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että mikäli maapallolla ryhdyttäisiin toimenpiteisiin asteroidin törmäyksen suhteen, liittyisivät keinot todennäköisesti lähestyvän asteroidin lentoradan muuttamiseen.

– Asteroidin lähelle voitaisiin lähettää massiivinen avaruusalus, joka voisi omalla painovoimallaan muuttaa asteroidin lentorataa. Muutoksen ei tarvitsisi olla iso, vaan lentorataa voitaisiin muuttaa pikkuhiljaa vuosien aikana.

Scifi-leffamaisemmassa ratkaisussa avaruuteen lähetettäisiin robottiluotain maalipurkin kanssa.

– On ehdotettu, että asteroidin pinnan voisi maalata valkoiseksi, jolloin auringosta tuleva säteilypaine saisi sen muuttamaan pikkuhiljaa rataansa. Idea on nokkela, mutta se veisi valtavasti aikaa.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että asteroidin kylkeen liitettäisiin rakettimoottori, joka tuuppaisi taivaankappaleen eri lentoradalle.

Vain voimakas räjäytys toimisi

Scifi-leffaa muistuttava ratkaisu puolestaan liittyy asteroidin räjäyttämiseen. Liljeström kuitenkin korostaa, että tähän metodiin liittyisi paljon ongelmia. Erilaisissa laskelmissa on todettu, että räjäytyksen pitäisi olla todella voimakas, koska muuten asteroidin palat kasaantuisivat uudelleen kokoon.

– Avaruudessa kappaleet hakeutuvat toistensa seuraan, joten asteroidi pitäisi saada hajotettua todella isolle alalle. Muuten uhkana on se, että ison tykinkuulan sijaan maapallolle tuli haulisade.

Kaikkien edellä mainittujen ideoiden ongelmana on se, että niiden kehitykseen ja suunnitteluun tarvittaisiin rutkasti aikaa - vuosi tuskin riittäisi.

Liljeström arvioi, ettei 2012 DA14-asteroidin lentoradan muuttamiseksi olisi todennäköisesti tehty mitään, vaikka sen olisi todettu jo vuosi sitten törmäävän aikanaan Maahan

– Se on kuitenkin niin pieni asteroidiksi ja törmääjäksi eikä aiheuttaisi maailmanlaajuisesti isoa tuhoa. Toisaalta, jos se olisi iskemässä johonkin miljoonakaupunkiin, niin silloin varmaan laskettaisiin, että kannattaako kappaleen lentoradan muuttamista ryhtyä yrittämään. Todennäköisesti kuitenkin turvauduttaisiin evakuointeihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.