Mainos

Voiko Facebook-tempauksella oikeasti vaikuttaa asioihin?

Facebookissa täksi päiväksi suunniteltu yleislakko jäänee vain tempaukseksi.

Yhteisömediassa yli 111 000 kannattajaa kerännyt yleislakko kritisoi kansanedustajille kaavailtua 400 euron palkankorotusta. Yleislakon toteutumista on ruodittu mediassa ahkerasti.

Tutkimuspäällikkö Janne Matikainen Helsingin yliopiston viestinnän tutkimuskeskuksesta ei usko Facebook-tempauksen tehoon.

- Voidaan kysyä, onko maailma muuttunut niin, ettei enää tarvitse järjestää perinteistä mielenilmausta? En usko, että niin radikaalisti on muuttunut.

Matikaisen mukaan tempauksen suosio on syntynyt lumipalloefektistä. Ihmiset painavat tykkää-nappia Facebookissa, ja sana leviää. Asia saa enemmän ja enemmän julkisuutta, kun media tekee asiasta jutun.

Päivän mittainen yleislakko huipentuu Helsingissä iltapäivällä järjestettävään mielenosoitukseen. Yli sata tuhatta fania keränneen tempauksen rinnalla satakunta varmistunutta perinteiseen mielenilmaukseen osallistujaa ei kuullosta kummoiselta.

- Netissä on helppo "tykätä" jostain. Se on melko passiivista kevytaktivismia. Vaatii kunnon sitoutumista mennä sateeseen ja tuiskeeseen mielenosoitukseen, Matikainen toteaa.

- Tällaisten tempausten aiheet nousevat yhteiskunnasta, ja käytännön teoista vastaavat ihmiset eivätkä muusta maailmasta erilliset tietokonesysteemit, Matikainen jatkaa.

Osallistu keskusteluunMTV3 Uutisten Facebook-sivulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.