Mainos

Voihan pasha! Kaupan lakko saattaa hankaloittaa pääsiäisostoksia

Suomalaisten pääsiäisostokset hankaloituvat, jos kaupan alaa uhkaava lakko alkaa. Se pistäisi K-Citymarketit, Prismat, S-marketit, K-supermarketit ja Stockmannin tavaratalot kahdeksi päiväksi kiinni juuri pääsiäisen alla.

Mämmiä ja muuta pääsiäisruokaa saisi silti pienemmistä myymälöistä ja muiden kaupparyhmien liikkeistä.

Niidenkin tavaratoimitukset saattavat kuitenkin tökkiä, sillä Palvelualan ammattiliitto PAM aikoo jo aiemmin pääsiäisviikolla pysäyttää kolmeksi päiväksi työt useimpien kaupan keskusliikkeiden varastoissa.

Kaupan liiton mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin vielä hyvin vaikea arvioida, kuinka isosti lakko lopulta kuluttajille tuntuisi.

- Nyt yritetään vasta selvittää, mitä yksiköitä pystyttäisiin pitämään auki esimiesvoimin ja mitkä pitäisi sulkea. Tavaravirtoja pystytään tarkemmin suunnittelemaan vasta, kun se on tiedossa, Kaupan liiton viestintäpäällikkö Mari Flinck sanoo.

- Lisäksi pitää korostaa, että työtaistelutoimet eivät koskisi kaikkia myymälöitä.

Flinck huomautti myös, etteivät kaikki tuotteet kulje kauppoihin keskusvarastojen kautta, vaan esimerkiksi tuoretuotteista iso osa tulee teollisuudesta suoraan myymälöihin. Niitä saadaan siis tiskeille niihin kauppoihin, jotka ovat avoinna ja pystyvät ottamaan tavaraa vastaan.

Keskon viestintäpäällikkö Harri Utoslahti arvioi, että lakko näkyisi tälläkin kertaa ensiksi tuoretuotteissa, kuten leipä- ja vihannestiskeillä.

Lakkosarjan ensi vaiheessa isoimmat K-Citymarketit ja Prismat olisivat pari päivää kiinni jo pääsiäistä edeltävän viikonvaihteen aikana. Pääsiäislauantaiksi kauppoihin saataisiin lisää tavaraa, koska keskusvarastojen lakko loppuisi torstaiksi.

Neuvottelut ensi tiistaina

Lakko saattaa vielä peruuntua, jos Kaupan liiton ja PAMin työsopimusneuvotteluissa päästään ratkaisuun. Osapuolet tapaavat seuraavan kerran ensi tiistaina valtakunnansovittelija Esa Lonkan toimistossa.

PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen arvioi, että kaupan kannalta olisi parasta, jos neuvottelutulos syntyisi viimeistään viikkoa ennen kuin työtaistelutoimien on määrä alkaa. Sen jälkeen lakon uhka alkaa jo hankaloittaa kauppojen normaalia toimintaa, eli niiden pitää mitoittaa tilauksia mahdollisen lakon varalle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.