Mainos

"Voi tulla pitkäkin lakko" - postilakon vaikutukset näkyvät heti aamulla

2:08

Helsingin Pasilan postikeskuksen väki poistui työpaikaltaan kello 16.

– Ainakin maanantaihin asti varmaan pysytellään pois. Voi tulla pitkäkin lakko, arveli työpaikaltaan lähtenyt Jouko Luttinen.

 Lakko näkyy ensimmäiseksi niin, että pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla postilaatikot ovat aamulla tyhjiä. Päivän lehteä ei ole jaettu. Muutakaan postia on turha odotella eivätkä paketitkaan kulje. Todennäköisesti postilaatikot pysyvät tyhjinä lakon ajan.

– On mahdollista, ettei postilaatikkoon tule mitään lakon aikana. Toiveissa on , että jotain saataisiin kulkemaan, mutta kyllä lakon vaikutus aika totaalinen on, arvioi Postin aluepäällikkö Jukka Sauramäki.

Vaikutukset ulottuvat koko maahan

Pasilan postikeskuksen lisäksi lakossa ovat Vantaan ja Liedon logistiikkakeskukset. Vaikutukset ulottuvat koko maahan.

– Kyllä ne välillisesti ulottuvat. Valtaosa Suomen kirjeistä, lehdistä ja paketeista lähetetään täältä tai kulkevat tätä kautta, kertoo Sauramäki.

Postit ovat auki normaalisti ja ihan kokonaan ei postin kulkukaan pysähdy. Lakon ulkopuolelle on rajattu turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät kuljetukset. Esimerkiksi laitosten ja koulujen ruokakuljetukset hoidetaan, samoin lääke- ja sairaalalähetykset.

– Kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset on saatava kulkemaan. Ja iso osa niistä kulkee nimenomaan tämän Pasilan postikeskuksen kautta, sanoo Sauramäki.

Hyvitystä saamatta jääneistä lehdistä

Lehtien tilaajat saavat todennäköisesti jonkinlaista hyvitystä saamatta jääneistä lehdistä - ainakin jos käytössä ei ole välineitä digilehtien lukemiseen.

Jos laskunmaksu myöhästyy lakon takia, kuluttajaviranomaiset kehottavat neuvottelemaan laskuttajan kanssa. Posti linjaa, että lakko on ylivoimainen este.

– Me ei sille mahdeta mitään. Tämä on ylivoimainen este, jota me ei pystytä hoitamaan yksittäisen laskun osalta. Jos tulee aihetta hakea korvauksia, niin siihen on omat mekaniikat olemassa, huomauttaa Sauramäki.

Lehdet jaetaan sunnuntaina

Ensimmäisessä vaiheessa lakko jatkuu keskiviikkoiltaan asti.

Sen verran lakossa on taukoa, että sunnuntaina lehdet jaetaan postilaatikoihin. Jos sopua ei synny, loppuviikosta lakko laajenee Jyväskylään, Kuopioon, Seinäjoelle ja Tampereelle.

Kun lakko loppuu, kestää vähintään päiviä, ehkä jopa viikkoja, ennen kuin postin kulku palautuu normaaliksi.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.