Mainos

Voi tätä parkkikohua

Parkkivalvonta tuntuu herättävän intohimoja ja pulinaa, kun oikeusoppineet, perustuslakivaliokunta ja korkein oikeus ovat kaikki hieman omaa mieltään asiasta. Ainoa vaikenija on oikeusministeriö.

Kiistassahan on kysymys kahdesta eri mielipiteestä. Ensinnäkin KKO:n päätöksen mukaan autoilijan ja pysäköinninvalvontaa harjoittavan yhtiön välille syntyy opastetaulun perusteella sopimus, jonka rikkomisesta voidaan määrätä valvontamaksu. KKO ei ollut asiasta yksimielinen, vaan päätös syntyi äänin 3-2. KKO:n päätöstä on puitu tässä blogissa vuosi sitten.

Toiseksi, perustuslakivaliokunnan kanta oli taasen se, että tässä parkkivalvonnassa käytetään merkittävää julkista valtaa ja sitä ei saa hoitaa kuin viranomainen.

Tilannehan on kansalaisen näkökulmasta epäselvä ja kestämätön.

Oman mausteensa tuovat alan yrittäjät. 45 minuuttia selvitti kolmenkymmenen parkkifirman taustat: Katso juttu täältä 2.2. Parkkibisnes kuumentaa tunteita.

Mitä jos ratkaisua haettaisiin vastikään säädetystä wlan-pykälän rakenteesta. Tuoreen lain mukaan jonkun toisen wlan-yhteyden käyttäminen ei ole rangaistavaa. Eli jos verkko on avoin sitä saa käyttää. Wlanin omistaja voi estää verkkonsa luvattoman käytön suojaamalla sen salasanalla.

Tässä tarkoituksena oli siirtää vastuuta verkon suojaamisesta sen omistajalle.

Siinä on selkeä malli parkkiasiaankin. Sen sijaan että kikkaillaan sopimusoikeudella tai haetaan tulkintaa perustuslaista, pysäköintialueiden omistajat voisivat ottaa heille kuuluvaa vastuuta sen ulkoistamisen sijaan.

Muualla maailmassa tyhjän tontin parkkipaikalla on ihminen, joka kerää parkkimaksun. Jos ihmisen palkkaaminen tuntuu ylivoimaiselta, niin siihen voi hankkia puomin. Puomi päästää alueelle sisään joko parkkeeraamiseen oikeuttavalla kortilla tai rahalla.

Näin päästäisiin tilanteeseen, jossa wlan-lain tyyliin: "suojaamattoman parkkipaikan käyttöön ei liity enää riskiä saada valvontamaksua".

Kaupunkien kadut ovat tietysti eri juttu, mutta niistähän kiistassa ei ole alun perinkään ollut kyse.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.