"Voi kun te tietäisitte!" – huostaanottojen salatut taustat

Jokainen vanhempien vastustama lapsen huostaanotto käsitellään hallinto-oikeudessa. Se kuvaa länsimaista demokraattista oikeusvaltiota, toteaa Helsingin sosiaaliviraston johtava lakimies ja jatkaa, että julkisuudessa ei tiedetä puoltakaan näiden lapsien elämästä.

Helsingin sosiaaliviraston johtava lakimies Karri Välimäki suostui kommentoimaan venäläisen äidin neljän lapsen huostaanottoa ja sen synnyttämää kohua yleisellä tasolla. Perheen lapset on otettu huostaan Vantaalla.

– Rohkenen väittää, että Vantaan tapauksessa on kyseessä tahdonvastainen huostaanotto, jolloin päätöksen tekee Helsingin hallinto-oikeus. Tuomarit tietävät kyllä, että perustuslain 6. pykälässä edellytetään, että ketään ei aseta erilaiseen asemaan rodun, ihonvärin, kansallisuuden, uskonnon tai etnisen alkuperän perusteella. Tässä mielessä näkisin, että päätös on niin turvallinen kuin se länsimaisessa demokraattisessa oikeusvaltiossa voi olla.

Huostaanotosta voi myös valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Eli Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin väite sivistysvaltion periaatteiden rikkomisesta ei päde?

– Väitän, että se (lausunto) ei mennyt tällä kertaa ihan putkeen, juristi Välimäki sanoo.

Äidin ja isän tappelukin voi olla syy

Välimäki muistuttaa, että vantaalaisperheen tilanteen tietää vain Vantaan lastensuojelu ja perhe itse. Hän avaa kuitenkin tyypillisiä tapauksia. Väkivalta ei esimerkiksi aina kohdistu lapsiin.

– Perheväkivalta vanhempien välillä traumatisoi aina lasta voimakkaasti, koska siinä on lapselle kaksi rakkainta ihmistä.

– Vanhempi saattaa myös ilmaista, että se (väkivaltainen kuritus) on minun tapani kasvattaa omia lapsiani. Eli täydellinen piittaamattomuus siitä, että Suomessa se ei ole suotava tapa reagoida ongelmiin, joita väistämättä lasten kanssa tulee.

Julkisuus ei tiedä kaikkea

Sosiaaliviranomaiset eivät saa kertoa yksittäisistä huostaanotoista mitään. Kuitenkin uutisia tehdään, viime aikoina esimerkiksi 8-vuotiaasta tytön murhasta. Tästä on julkisuudessa syytetty Helsingin sosiaaliviraston työntekijöitä.

Kuinka usein lakimiehen mieleen tulee, että voi kun te tietäisitte?

– Kun tämä asia (8-vuotiaan murha) on julkisuudessa, siinä tuli mieleen lehtiä lukiessani, että ehkä tuo toimittajan ilmaisu on suhteellisen lievä.

Välimäki toivoo yleisön lukevan huostaanottouutisia lähdekriittisesti.

– Uutiset kirjoitetaan niillä tiedoilla, jotka toimittajalla on. Väitän, että vähintään puolet tiedoista jää pimentoon, Helsingin sosiaaliviraston johtava lakimies Karri Välimäki sanoo.

Lapsi otetaan huostaan, jos hänen tarpeistaan ja/tai turvallisuudestaan ei pystytä huolehtimaan. Tavoite on aina perheen yhdistäminen uudelleen, mutta se voi viedä vuosia. Aina se ei onnistu.

Lue myös:

    Uusimmat