VN:n turvallisuusjohtaja Marinin juhlista Kesärannassa: "Meillä on niistä täysin riittävät tiedot"

Näin Sanna Marin kommentoi tietoja Kesärannan jatkoista 0:21
Katso myös: Näin Sanna Marin kommentoi tietoja Kesärannan jatkoista

"Kesäranta on valvottu alue, ja me tiedämme kaiken sen, mitä turvallisuuden osalta tarvitsee tietää."

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Ahti Kurvisen mukaan pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa järjestetyt työtilaisuudet ja yksityiselämään liittyvät tapahtumat ovat olleet turvallisuusjärjestelyiden mukaisia ja sujuneet turvallisuusnäkökulmasta normaalisti.

Kesärannassa järjestettyjen tilaisuuksien turvallisuusjärjestelyistä on herännyt kysymyksiä sen jälkeen, kun Yle kertoi torstaina, että pääministeri Sanna Marin (sd.) olisi syyskuussa vienyt 20–30 hengen seurueen bileillan päätteeksi jatkoille virka-asunnolle eikä vieraiden henkilötietoja tarkistettu Kesärannan portilla.

Aiemmin myös Seiska kertoi Marinin järjestäneen jatkoja Kesärannassa.

Kurvinen ei ota kantaa yksittäisiin Kesärannassa järjestettyihin tilaisuuksiin, mutta sanoo, ettei virka-asunnolla järjestetyissä tilaisuuksissa ole ollut mitään poikkeuksellista turvallisuuden näkökulmasta.

– Yleisesti totean, että Kesäranta on valvottu alue ja me tiedämme kaiken sen, mitä turvallisuuden osalta tarvitsee tietää. En tietenkään pysty avaamaan niitä menetelmiä, millä me turvallisuuden ylläpidämme. Kulloisessakin tilanteessa me käytämme sitä menetelmää, mikä on sopiva. Nämä tilaisuudet ovat olleet täysin turvallisia, Kurvinen sanoi STT:lle.

– On selvää, että yksityiselämän tilaisuudet ovat pääministerin yksityisiä tilaisuuksia, mutta meillä on niistä täysin riittävät tiedot, eikä näissä tilanteissa ole ollut mitään yllättävää.

Mahdollisimman normaalia arkea

Kurvinen painottaa, että pääministerillä ei ole tilaisuuksia, joissa ei olisi turvallisuusjärjestelyitä läsnä, oli hän sitten työtehtävissä tai yksityishenkilönä.

– Pääministerillä pitää olla mahdollisuus elää mahdollisimman normaalia arkea. Me säädämme turvallisuustoimintaa siinä ympärillä niin, että se olisi mahdollisimman luontevaa ja jopa huomaamatonta, mutta se on läsnä.

Marinin esikunnan mukaan pääministerin yksityiset juhlat on järjestetty pääministerin omilla rahoilla.

– Pääministeri on itse vastannut vapaa-aikansa tapaamisiin liittyvistä kustannuksista, esikunnasta vastattiin STT:n kysymykseen.

Brysselissä EU-huippukokoukseen osallistunut Marin ei kommentoinut tietoja jatkoista pääministerin virka-asunnolla. Hän totesi, että hänen vapaa-aikaansa liittyvät kysymykset ovat yksityisasioita ja että turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin vastaavat turvallisuudesta vastaavat virkamiehet.

– Haluan myös kunnioittaa niiden ihmisten yksityisyyttä, jotka ovat ystäviäni ja vieraitani olleet, Marin sanoi.

Valtioneuvoston kanslian ohjeen mukaan pääministeri voi järjestää virka-asunnossaan yksityisiä tilaisuuksia. Niiden turvallisuusjärjestelyistä on sovittava aina valtioneuvoston kanslian valmiusyksikön kanssa.

Perinteisiä illanviettoja peruttiin

Elokuun alkupuolella pääministeri perui huonontuneen koronatilanteen vuoksi perinteisen oppositiopuolueille tarkoitetun illanvieton Kesärannassa ja toimittajien kesäjuhlan, joka oli määrä tällä kertaa järjestää valtioneuvoston edustuskartanossa Königstedtissä Vantaalla.

Marinin mukaan myös hallituspuolueille ja valtioneuvoston kanslialle suunnitellut vastaavat kesäjuhlat peruttiin, koska virkamiesten arvion mukaan väkimäärät olisivat olleet juhliin liian isot.

– Ollaan puhuttu yli 80:n, yli 100 hengen ja isommistakin kesätilaisuuksista ja kun koronatilanne on pahentunut ja kokoontumisrajoituksia on otettu käyttöön, niin arvio on ollut se, että nämä kokoontumiset on tältä osin syytä siirtää ja näin on toimittu, Marin perusteli perjantaina EU:n huippukokouksen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat